Çevrim içi manevi danışmanlık uygulamaları avantajlar ve dezavantajlar - İşbilici, Halil İbrahim (My University, 2020)
ÖZBu tez çalışmasında çevrim içi manevi danışmanlık hizmetlerinin incelenmesi, yüz yüze gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmetleri ile farkının ortaya koyulması, avantajlarının ve dezavantajlarının belirlenmesi ve ülkemiz için uygulanabilir olup olmadığının araştırılması hedeflenmektedir. Dolayısıyla çevrim içi manevi danışmanlık hizmetlerinin en az yüz yüze gerçekleştirilen terapiler kadar etkili ve başarılı olup olmadığı sorusuna cevap aranmıştır. Manevi danışman ile yüz yüze terapi yapma imkânı bulunmayan danışanlar, alternatif olarak çevrim içi manevi danışmanlık hizmetlerinden daha ekonomik bir şekilde yararlanabilmektedir. Danışanların, mekandan bağımsız olarak istedikleri bir manevi danışman ile çevrim içi olarak görüşebilecekleri bu hizmet çok yönlü olarak analiz edilmektedir. Birçok karmaşık değişkene bağlı olarak insanın ruhsal iyi oluş hali bozulabilmekte ve manevi desteğe ihtiyaç duyulabilmektedir. Araştırmayı yönlendiren hipotez, çevrim içi manevi danışmanlık hizmetlerinin en az yüz yüze gerçekleştirilen danışmanlık hizmetleri kadar etkili ve başarılı olduğudur. Bu hipotezi test etmek için karşılaştırmalı karma yöntemler ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çevrim içi manevi danışmanlık hizmetlerinin en az yüz yüze gerçekleştirilen manevi danışmanlık hizmetleri kadar başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Psikolojik danışmanlık hizmetinin temel ilkelerinden sayılan yüz yüze görüşme ilkesini ihlal etmiş olsa da her zaman teknolojik bir ara yüzden sunulan çevrim içi manevi danışmanlık hizmetleri, danışman ile danışanı sanal ortamda karşı karşıya getirerek yüz yüze gerçekleştirilen psikolojik ve manevi danışmanlık hizmetleri kadar başarılı olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuçlar dikkate alındığında maddi ve manevi imkân kısıtlığı yüzünden bir psikoloğa veya manevi danışmana gidemeyen insanlar, çevrim içi manevi danışmanlık hizmetlerinden kolaylıkla faydalanabilirler. Dijital kültür, psikolojik ve manevi danışmanlığın yeni bir açılımını bize sunmaktadır. Manevi danışmanlık hizmetleri teknolojik destekle birlikte daha etkili ve daha yaygın bir biçimde, üstelik psikolojik ilk yardım tekniklerinden biri olarak kullanıcılara sunulabilir. ÖZivABSTRACTvÖNSÖZviİÇİNDEKİLERviiKISALTMALARxTABLOLAR DİZİNİxiŞEKİLLER DİZİNİxiiGİRİŞ11.Araştırmanın Konusu12.Araştırmanın Amacı23.Araştırmanın Önemi34.Araştırmanın Yöntemi35.Araştırmanın Sınırlılıkları3BİRİNCİ BÖLÜM5DİJİTAL ÇAĞIN PSİKOTERAPİ TEKNİĞİ: TEKNOLOJİ DESTEKLİ ÇEVRİM İÇİ MANEVİ DANIŞMANLIK51.1.Manevi Danışmanlık51.1.1.Maneviyat Kavramı51.1.2.Manevi Danışmanlık Nedir?61.1.3.Din, Psikoloji ve Maneviyat İlişkisi71.1.4.Dünyada Her Geçen Gün Artan Anlam Kaybı ve Arayışları101.1.5.Pastoral Danışmanlık121.1.6.İslamiyet’in Manevi Danışmanlığa Yaklaşımı181.1.7.Manevi Danışmanlığın İşlevleri211.1.8.İnsan Psikolojisi Açısından Maneviyat Alanının Önemi221.1.9.Manevi Danışmanlığa Duyulan Daimi ve Acil İhtiyaç241.1.10.Amerika ve Kanada’da Manevi Danışmanlık Uygulamaları281.1.11.Avrupa’da Manevi Danışmanlığın Gelişimi301.2.Türkiye’de Manevi Danışmanlığın Tarihsel Gelişimi301.2.1.Türkiye’deki Manevi Danışmanlığın Önündeki Yapısal Engeller341.2.2.Türkiye’de Manevi Danışmanlık Lisans ve Yüksek Lisans Programları341.3.Çeşitli Kültürlerde Manevi Danışmanlık351.3.1.Çin Kültüründe Manevi Danışmanlık ve Rehberlik361.3.2.Hint Kültüründe Manevi Danışmanlık ve Rehberlik381.3.3.İslam Kültüründe Manevi Danışmanlık40İKİNCİ BÖLÜM42TEKNOLOJİ DESTEKLİ ÇEVRİM İÇİ MANEVİ DANIŞMANLIK422.1.Çevrim İçi Manevi Danışmanlık Literatürü422.2.Teknoloji Destekli Çevrim İçi Danışmanlık Hizmetlerinin Önemi452.3.Çevrim İçi Terapiye Acil İhtiyaç Duyan Danışanlar482.3.Çevrim İçi Terapinin Öncü Yapay Zekâ Uygulamaları492.4.Dünya Genelinde Çevrim İçi Danışmanlık Hizmeti Veren Web Uygulamaları502.5.Çevrim içi Psikolojik Danışmanın Etkililiği512.6.Dünyada Teknoloji Destekli Çevrim İçi Manevi Danışmanlık Hizmeti Veren Uygulamalardan Bazıları512.6.1.Doctor on Demand Uygulaması522.6.2.Virtual Therapy Connect Uygulaması522.6.3.Teen Counseling552.6.4.Daha İyi Yardım BetterHelp Uygulaması572.6.5.Talkspace Platformu592.6.6.Larkr Platformu642.6.7.7 Cup Tea Uygulaması642.6.8.eTherapyPro Platformu642.6.9.Çevrim İçi Manevi danışmanlık Veren Diğer Uygulamalar64ÜÇÜNCÜ BÖLÜM69ÇEVRİM İÇİ TERAPİNİN ÇALIŞMA ŞEKLİ693.1.TMDR’de Hukuki Alt Yapı Sorunu693.2.Çevrim içi MDR’nin Hastalar ve Terapistler İçin Faydaları703.3.ABD’de Teknoloji Destekli Manevi Danışmanlık Uygulamaları703.4.Türkiye’de Teknoloji Destekli Çevrim İçi Manevi Terapi Uygulamaları723.4.1.Enatherapia733.4.2.Canlı Terapist743.3.Türkiye’de Çevrim İçi Manevi Danışma ve Psikolojik Danışma Standartları İçin Öneriler773.4.Teknolojik Tekillik Açısından Teknoloji Destekli Çevrim İçi Danışmanlık783.5.Akıllı Aygıtlar Üzerinden Teknoloji Destekli Çevrim İçi Manevi Danışmanlık803.6.Nesnelerin İnterneti ve Artırılmış Gerçeklik Üzerinden Teknoloji Destekli Çevrim İçi Manevi Danışmanlık81SONUÇ VE ÖNERİLER85KAYNAKÇA90

ABSTRACTIn this thesis, it is aimed to examine online spiritual counseling services, to reveal the difference with face-to-face psychological counseling services, to determine their advantages and disadvantages, and to investigate whether they are applicable for our country. Therefore, the answer to the question of whether online spiritual counseling services are at least as effective and successful as face-to-face therapies has been sought. Consultants who do not have the opportunity to conduct face-to-face therapy with a spiritual consultant can alternatively benefit from online spiritual counseling services in a more economical way. This service is analyzed in a multifaceted way, where consultants can meet online with a spiritual consultant they want, regardless of the location. Depending on many complex variables, the mental well-being of a person may deteriorate and spiritual support may be needed. The hypothesis guiding the research is that online spiritual counseling services are at least as effective and successful as face-to-face consulting services. Comparative mixed methods and content analysis were used to test this hypothesis. As a result of the research, it was concluded that online spiritual counseling services are at least as successful as face-to-face spiritual counseling services. Although it violated the principle of face-to-face counseling, which is considered one of the basic principles of psychological counseling, online spiritual counseling services, which are always offered through a technological interface, have been found to be as successful as the psychological and spiritual counseling services performed face-to-face by bringing the counselor and the client face to face in a virtual environment. Considering these results, people who cannot go to a psychologist or spiritual counselor due to the limitation of material and spiritual opportunities can easily benefit from online spiritual counseling services. Digital Culture offers us a new opening of psychological and spiritual counseling. Spiritual counseling services, together with technological support, can be offered to users more effectively and more widely, moreover, as one of the psychological first aid techniques.
Keywords: Bilişim hizmetleri; Çevrim içi Manevi Danışmanlık; Dini Danışmanlık; Gazetecilik; Information services; Journalism; Manevi Danışmanlık; Maneviyat; Online Spiritual Counseling; Pastoral Counseling; Pastoral Danışmanlık; Psikoterapi; Psychotherapy; Religious Counseling; Spiritual Counseling; Spirituality; Technology Supported Counseling; Teknoloji Destekli Danışmanlık