Genç kürek sporcularında nar suyu kullanımın submaksimal kürek ergometresi sonrası oluşan kas hasarı üzerine etkisi - Atıcı, Emine (My University, 2023)
Amaç: Genç kürek sporcularında nar suyunun submaksimal kürek ergometresi sonrası kas hasarı enzim aktivitesine etkisi incelenmiştir. Akut zamanlama, ergojenik etkiler, tat, uyum, uygunluk ve nar’ın doğal bir bileşik olması nedeniyle atletik popülasyon için faydalı olabilir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 16 - 24 yaş aralığında 9 genç kürek sporcusu katılmıştır. Başlangıç ölçümleri alındıktan sonra çalışma öncesinde analiz ettirilen saf nar suyu içirilerek test ölçümleri alınmıştır. Katılımcıların kan örneklerinde Kreatin Kinaz (CK), Kreatin Kinaz-Miyokardiyal Band (CK-MB), Laktat Dehidrogenaz (LDH), Aspartat Aminotransferaz (AST), Alanin Aminotransferaz (ALT), Gamma Glutamil Transferaz (GGT), Kreatinin ve Alkalen Fosfataz (ALP) değerleri incelenmiştir. Veriler IBM SPSS 21.0 paket programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Sporcuların yaş ortalaması 16.44±0.53 yıl; boy ortalaması 181.11±7.48 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 78.59±11.66 kg, ortalama vücut yağ yüzdesi % 16.74±2.27; ortalama vücut yağ kütlesi 13.24±3.11 kg; ortalama yağsız vücut kütlesi ise 65.34±9.21 kg ‘dır. Kalp atım hızı, sistolik ve diyastolik kan basıncı değişimlerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Algılanan açlık testlerinde anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p<0,05) ve ön testlerde algılanan açlık değerlerinin, son test değerlerinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Nar suyu ile egzersize bağlı kas hasarı göstergeleri hemen sonrasında anlamlı farklılık bulunmamış ancak 48 saat sonrasında CK-MB ve LDH değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Mevcut çalışmadaki olumlu bulgulara rağmen, çalışmanın sonuçları akut tüketimle sınırlıdır, bu nedenle gelecekteki araştırmalar ergojenik etkiler için değişen nar dozajına ve tüketim süresine, eğitim durumu, farklı egzersiz modları ve süreleri gibi birçok faktör nar’ın ergojenik faydasını daha iyi belirleyebilir. Bu nedenle, bu faktörlerin gelecekteki çalışmalarda standartlaştırılması, nar takviyesinin egzersiz performansını, fizyolojisini ve iyileşmesini artırmak için potansiyel etkinliğin çözümlenmesi ve nar takviyesi için en iyi uygulama önerilerinin optimize edilmesi açısından daha fazla randomize kontrollü çalışma gereklidir.

Objective: The effect of pomegranate juice on the activity of muscle damage enzymes after submaximal rowing ergometer exercise has been investigated in young rowing athletes. Due to its acute timing, ergogenic effects, taste, adaptability, suitability, and being a natural compound, it can be beneficial for the athletic population Materials and Methods: The average age of the participants in the study was 16.44±0.53 years, with an average height of 181.11±7.48 cm and an average body weight of 78.59±11.66 kg. The average body fat percentage was 16.74±2.27%, with an average body fat mass of 13.24±3.11 kg and an average lean body mass of 65.34±9.21 kg. There were no statistically significant differences in heart rate, systolic and diastolic blood pressure changes (p>0.05). There was a statistically significant difference in perceived hunger tests (p<0.05), with perceived hunger values being higher in the pre-tests compared to the post-tests. There was no significant difference in muscle damage indicators immediately after pomegranate juice consumption and exercise, but significant differences were observed in CK-MB and LDH values after 48 hours (p<0.05). Results: Despite the positive findings in the current study, the results are limited to acute consumption, and therefore, future research could explore the ergogenic effects of varying pomegranate dosages and consumption durations, considering factors such as training status, different exercise modes and durations, in order to better determine the ergogenic benefits of pomegranate. Therefore, standardization of these factors in future studies is necessary to analyze the potential effectiveness of pomegranate supplementation in enhancing exercise performance, physiology, and recovery, and to optimize the best practice recommendations for pomegranate supplementation. Further randomized controlled trials are needed in order to achieve these goals and provide more conclusive evidence.
The effect of pomegranate juice use on muscle damage after submaximal rowing ergometry in young rowing athletes
Keywords: Athletes; Beslenme; kas hasarı Rowing; Kürek; Kürek Çekme; kürek ergometresi; muscle damage; nar suyu; Nutrition; pomegranate juice; Rowing; rowing ergometer; Sporcular