Tetrahidrozolin hidroklorür yüklü oküler mikroemülsiyon formülasyonlarının hazırlanması ve değerlendirilmesi - Yozgatlı, Vildan (My University, 2017)
TETRAHİDROZOLİN HİDROKLORÜR YÜKLÜ OKÜLER MİKROEMÜLSİYON FORMÜLASYONLARININ HAZIRLANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİÖZETAmaç: Bu çalışmada yeni oküler mikroemülsiyon sisteminin geliştirilmesi, geliştirilen mikroemülsiyon sistemine antihistaminik etkili Tetrahidrozolin Hidroklorür etkin maddesinin yüklenmesi ve Tetrahidrozolin Hidroklorür yüklü mikroemülsiyon formülasyonlarının oküler kullanıma uygunluğunun değerlendirilmesi için karakterizasyon ve in vitro salım çalışmalarının yapılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Oküler mikroemülsiyon formülasyonları hazırlanmasında su ile titrasyon yöntemi kullanılmıştır. Mikroemülsiyon formülasyonlarında yağ fazı olarak İzopropil miristat, yüzey etkin madde olarak Span 80, Tween 80, Cremophor EL, Tween 20, Labrafil M, yardımcı yüzey etkin madde olarak Propilen glikol, PEG 400, etanol ve su fazı olarak da distile su kullanılmıştır. Tetrahidrozolin Hidroklorür yüklü oküler mikroemülsiyon formülasyonlarının göze uygulanabilirliğinin tespiti için pH, elektrik iletkenliği, kırılma indisi, zeta potansiyel, polidispersite indeksi, damlacık boyutu, viskozite gibi karakterizasyon parametreleri incelenmiştir. Mikroemülsiyon formülasyonlarının sterilite ve in vitro salım çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca THZ yüklü mikroemülsiyonlar stabilite çalışması için 3 ay boyunca +4°C, 25°C, 40°C bekletilmiş ve karakterizasyon parametreleri ölçülmüştür.Sonuçlar: Mikroemülsiyonların oküler kullanıma uygunluğu için yapılan karakterizasyon çalışmaları sonucu formülasyonların göze uygulanabilir özellikte oldukları görülmüştür. Ayrıca yapılan sterilite ve in vitro çalışmaları da mikroemülsiyon formülasyonlarının göze uygulanabilir olduğunu göstermiştir.

REPARATION AND EVALUATION OF TETRAHYDROZOLINE HYDROCHLORIDE LOADED OCCULAR MICROEMUSION FORMULATIONSStudent Name: VİLDAN YOZGATLISupervisor: Assoc.Prof.TİMUÇİN UĞURLUDepartment: PHARMACEUTICAL TECHNOLOGYABSTRACTThe Aim: The aim of this study is to develop new ocular microemulsion system, to load antihistamine effective tetrahydrozoline hydrochloride in the developed microemulsion system and to evaluate tetrahydrozoline hydrochloride loaded microemulsion formulations for suitability of ophthalmic use with characterization and in vitro release studies.Materials and Methods: Water titration method was used to prepare ocular microemulsion formulations. Microemulsion formulations were prepared using isopropyl myristate as oil phase, Span 80, Tween 80, Cremophor EL, Tween 20, Labrafil M as surfactant, propylene glycol, PEG 400, ethanol as cosurfactant, distilled water as water phase. Characterization parameters such as pH, electrical conductivity, refractive index, zeta potential, polydispersity index, droplet size, viscosity were investigated to determine suitability of ophthalmic use of tetrahydrozoline hydrochloride loaded ocular microemulsion formulations Sterility and in vitro release studies of microemulsion formulations were conducted. In addition, for stability study tetrahydrozoline hydrochloride loaded microemulsions were stored at + 4 ° C, 25 ° C, 40 ° C for 3 months and characterization parameters were measured.Results: Characterization studies for ocular use of microemulsions have shown that the formulations are suitable for eye. Additionally, sterility and in vitro studies have shown that microemulsion formulations are suitable for eye.
Keywords: characterization of ocular microemülsion; Farmasötik; microemulsion; mikroemülsiyon; ocular drug delivery; oküler ilaç hedeflendirilmesi; oküler mikroemülsiyonun karakterizasyonu Tetrahydrozoline hydrochloride; Teknoloji; Tetrahidrozolin hidroklorür