Hamilelik sürecinde bilgi asimetrisine etki eden faktörler : İstanbul’daki hamileler üzerine bir araştırma - Şahin, Yasemin (My University, 2022)
Sağlık hizmetlerinde anneler ve bebekler diğer gruplara göre daha fazla risk barındırdığı için hamilelik süreci özel bir önceliğe ve öneme sahiptir. Hamilelik sürecinde kadının ve fetusun sağlığının yakından izlenmesi gerektiği; hamilelik takip ve kontrollerin sayısı, içeriği yasa ve bildirgelere konu olmuştur. Çalışmanın temel amacı sağlık hizmetlerinin her alanında görülen bilgi asimetrisi problemini, hamilelik gibi hassas ve riskli bir süreçte inceleyerek, hamile kadınların bilgi asimetrisine uğrayıp uğramadıklarının tespit edilmesi ve bilgi asimetrisine etki eden faktörlerin ölçülmesidir. Sağlık hizmetlerinde bilgi asimetrisine etki eden faktörler; hekimin hastayı bilgilendirmesi, hastanın bilgiye erişim yolları, güven unsuru ve diğer faktörler (hastanenin fiziki yapısı, tıbbi donanımı vb.) olarak incelenmektedir. Sağlık hizmetlerinde bilgi asimetrisine etki eden faktörlere hamilelik döneminde açıklık getirilmeye çalışmak çalışmanın önemini oluşturmaktadır. Bilgi asimetrisi konusunda çokça çalışma olmasına karşın Türkiye’de hamilelik sürecinde bilgi asimetrisini ölçen çalışmaya rastlanmamıştır. Bu haliyle yapılan çalışmanın hamilelik sürecinde bilgi asimetrisine etki eden faktörleri araştırıyor olması ilgili literatürdeki boşluğu giderecek düzeydedir. Hamilelik sürecinde bilgi asimetrisini ortaya çıkaracak şekilde hazırlanan ankete, hamilelik takibi yapan uzman hekimlerle görüşülerek son hali verilmiş ve İstanbul ilindeki hastanelerde kadın doğum polikliniklerinde hamilelik takip ve kontrol hizmeti alan 400 kadına uygulanmıştır. Analiz sonucunda; hamile kadınların hamilelik takip süreçlerinde bilgilendirildiği; hamile kadınların çeşitli yollardan hamileliği ile ilgili bilgiler edindiği; hastanenin fiziki durumu ve tıbbi donanımının sağlık hizmeti kullanımını etkilediği; bilgilendirme, bilgi edinme yolları ve güven düzeyinde anlamlı bir ilişki olduğu; hamile kadının demografik özelleri, hamilelik ayı, muayeneye gitme sıklığı, hizmet aldığı merkez bilgilendirme, bilgi edinme yolları ve güveni etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

The pregnancy process has a special priority and importance because mothers and babies are riskier than other groups in health services. During pregnancy, the health of the woman and the fetus should be closely monitored; The number and content of pregnancy follow-ups and controls have been the subject of laws and declarations. The main purpose of the study is to examine the information asymmetry problem seen in all areas of health services in a sensitive and risky process such as pregnancy, to determine whether pregnant women are exposed to information asymmetry, and to measure the factors affecting information asymmetry. Factors affecting information asymmetry in health services; The physician's informing the patient, the patient's access to information, the element of trust, and other factors (physical structure of the hospital, medical equipment, etc.) are examined. Trying to clarify the factors affecting information asymmetry in health services during pregnancy constitutes the importance of the study. Although there are many studies on information asymmetry, there is no study measuring information asymmetry during pregnancy in Turkey. The fact that the study, conducted in its current form, investigates the factors affecting information asymmetry during pregnancy, is at a level to fill the gap in the relevant literature. The questionnaire, which was prepared in a way to reveal the information asymmetry during the pregnancy process, was finalized by interviewing the specialist physicians who followed the pregnancy and was applied to 400 women who received pregnancy follow- up and control services in the obstetrics and gynecology clinics in hospitals in Istanbul. As a result of the analysis; pregnant women are informed during pregnancy follow-up processes; pregnant women get information about their pregnancy in various ways; the physical condition and medical equipment of the hospital affect the use of health care; there is a significant relationship between informing, ways of obtaining information and level of trust; It has been reached that the demographic characteristics of the pregnant woman, the month of pregnancy, the frequency of going to the examination, the center where she receives service, the ways of obtaining information and the trust are affected.
Keywords: Bilgi Asimetrisi; Hamilelik Takibi; Health Economics; Kamu yönetimi; Political science; Pregnancy Follow-up; Public administration; Sağlık Ekonomisi Information Asymmetry; Siyasal bilim