Özgül öğrenme bozukluğu tanılı kaygılı ortaokul öğrencisine yönelik bilişsel davranışçı temelli danışmanlık uygulaması. - ERDEN ÇINAR, SEVAL (My University, 2022)
Bu çalışmada özgül öğrenme bozukluğu tanısı olan, sekizinci sınıfa devam eden, başka herhangi bir engeli bulunmayan, normal zihin düzeyine sahip bir öğrencide özgül öğrenme bozukluğunun yarattığı kaygının bilişsel davranışçı temelli bireysel danışmanlık uygulaması ile azaltılması amaçlanmıştır. Çalışma bilişsel davranışçı temelli psikolojik danışma yaklaşımı temel alarak, çözüm odaklı yaklaşım uygulamalarından da yararlanılarak ve alan uzmanı olan bir öğretim üyesinin süpervizyon desteği ile olgu sunumu olarak tasarlanmıştır. Danışana psikiyatristi tarafından kaygı bozukluğu tanısı konmuş olup herhangi bir ilaç tedavisi önerilmemekle birlikte psikolojik destek alması önerilmiştir. Oturumlar başlamadan önce danışana Özusta (1995) tarafından kültürümüze uyarlaması yapılan Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri uygulanmıştır. Çalışma Ocak 2020’de başlayıp Mart 2020’de bitmiştir. Aynı envanterler yedi haftalık danışma oturumları sonlandırıldıktan sonra ve Mayıs 2020’de yapılan izleme çalışmasında tekrar uygulanmıştır. Oturumların sonunda alınan puanlara bakıldığında öğrencinin kaygısında belirgin bir azalma olduğu görülmüştür. Yapılan izleme çalışmasında da envanter puanlarındaki düşüşün devam ettiği görülmüştür. Her bir oturumun sonunda öğrencinin annesi ile de görüşme gerçekleştirilmiştir. Aile ve çocuk ile yapılan görüşmeler de puanlardaki azalmayı destekleyen niteliktedir. Bu vaka sunumunun; benzer durumlarda psikolojik destek almaya gönüllü danışanlara, ebeveynlere, psikolojik danışmanlara ve alanda çalışan uzmanlara gerek psikolojik yardım çalışmalarında gerek ise kendi ebeveyn çocuk ilişkilerinde yol gösterici bir öneme sahip olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Özgül öğrenme bozukluğu; bilişsel davranışçı terapi; kaygı; olgu sunumu

In this study, it was aimed to reduce with cognitive behavioral-based individual counseling practice the anxiety caused by a specific learning disorder in a student with a non-severe specific learning disorder, attending the eighth grade, without any other disability and with a normal mental level. The study was designed as a case report based on a cognitive-behavioral-based psychological counseling approach and solution-oriented approach applications and with the supervision of a faculty member who is a field expert. The client was diagnosed with anxiety disorder by his psychiatrist, and although no drug treatment was recommended, he was recommended to receive psychological support. Before the sessions started, the State and Trait Anxiety Inventory, adapted to our culture by Özusta (1995), was administered to the client. Work started in January 2020 and finished in March 2020. The same inventories were applied again after the seven-week counseling sessions were ended and in the follow-up study in May 2020. Considering the scores obtained at the end of the sessions, it was seen that there was a significant decrease in the anxiety of the student. In the follow-up study, it was observed that the decrease in the inventory scores continued. At the end of each session, the student's mother was also interviewed. Interviews with family and children also support the decrease in scores. This case report; It is thought that it has a guiding importance for clients, parents, psychological counselors and experts working in the field, who volunteer to receive psychological support in similar situations, both in psychological help studies and in their own parent-child relations. Keywords: Specific learning disorder; cognitive behavioral therapy; anxiety; case report
Cognitive behavioral based counseling application for anxious Secondary schoolstudents diagnosed with specific learning disorder
Keywords: Specific learning disorder; cognitive behavioral therapy; anxiety; case report; Özgül öğrenme bozukluğu; bilişsel davranışçı terapi; kaygı; olgu sunumu