İşyerinde rekabetin neden olduğu psikolojik baskılar ve işyerinden uzaklaştırma (Mobbing) - Tan, Bilge Ufuk (My University, 2005)
İŞYERİNDE REKABETİN NEDEN OLDUĞU PSİKOLOJİK BASKILAR VE İŞYERİNDEN UZAKLAŞTIRMA (MOBBİNG) Son yıllarda, özellikle sanayileşmiş ülkelerde , çalışanlar arasındaki artan rekabete bağlı olarak oldukça büyük bir hızla yayılan, çalışanların hedef aldıkları kişiyi işyerinden uzaklaştırmak için uyguladıkları “işyerinde psikolojik taciz”, “işyerinde psikolojik terör” olarak da tarif edilen “mobbing”, çalışma hayatının psikolojik yönden sağlıksız bir hale gelmesine neden olmaktadır. Kavram olarak pek bilinmese de, iş hayatına atılmış hemen hemen herkesin yaşadığı ama tanımlanmış bir işyeri sendromu olduğunu bilmediği, bir olgu olan mobbing, duygusal bir saldırıdır ve kişiler üzerinde sistematik baskı yaratarak, iş performansını ve dayanma gücünü yok edip, kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla ve kasıtlı olarak yapılır. Mobbing, toplumları, organizasyonları ve çalışanları çok daha ağır bir şekilde zedelemektedir. Mobbingle mücadelede en önemli adım kişileri bu konuda bilgilendirmektir. Bu çalışmada mobbingi tanıyabilmek için gerekli bilgiler bir çok açıdan ele alınarak sunulmaya çalışılmaktadır. In recents years, especially in industrialized countries, “mobbing” also described as “pyschological harassment in Office ”, “pyschological terror in office” which is quite rapidly spreading depending on the increasing competetion between the working people executed to keep away the targeted person from Office by those working people, has been causing the working life to be unhealthy by psychological means. Although it is not known much as a concept, mobbing as an event known by almost everybody in working life but not known as a described Office syndrome, is an emotional attack and it is performed intentionally as to outcast the person from working life by destroying the work performance and power of resistance by creating systematic pressure over the persons. Mobbing, has been damaging the societies, organizations and the working people very severely. The most important step regarding anti-Mobbing is to inform persons about this matter. In this study, the information required to be able to recognize mobbing, is being presented by handling in many ways
Keywords: Ekonomi; Emek ekonomisi; Psikolojik Şiddet (Mobbing); Rekabet