İşletmelerde finansal planlama ve bir uygulama - Koç, Hülya (My University, 2002)
Günümüzde teknoloji meydana gelen hızlı değişimler işletmelerin karar mekanizmasını etkileyerek finansal yapılarındaki değişimleri hızlandırmıştır. Bunun sonucu olarak da finansal planlama ve kontrol işletmelerin en önemli mekanizmalarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, işletmelerde finansal planlama sürecinin incelenmesi ve kullanılabilir uzun süreli finansal planlama tekniği olarak proforma bilançonun hazırlanmasında satışların yüzdesi yöntemi, oranlar yöntemi, regresyon-korelasyon yöntemleri belirlenmiştir. Kullanılan veri toplama teknikleri konuyla ilgili olarak daha önce yapılan çalışmaların yayınladığı belgelerin analizidir. Araştırma beş ana bölümden oluşmaktadır. İlk olarak finansal planlamanın kavram ve süreci ile bilgiler verilmiş, sonra en önemli planlama tekniği olan bütçelerin üzerinde durularak, önemi, yararı ve türlerinden söz edilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölümler uzun ve kısa süreli finansal planlama üzerinde durulmuştur. Araştırmada Trakya Cam Sanayi A.Ş.' ne uygulanan uzun süreli finansal planlama teknikleri satışların yüzdesi, oranlar, regresyon-korelasyon yöntemleri verilmekte ve sonuçları tartışılmaktadır. Araştırma sonuç ve öneriler bölümüyle son bulmaktadır. Today's fast changing technology effected the business decision processes and speed up the financial structuring. As a result of this financial planning and control became one of the most important issues for businesses. The aim of this project is to analyze the financial planning activities and as a long term financial planning technique sales percentage, ratios, regression-correlation techniques were specified. The data collection methods are the analyze of the previous documents gathered from other projects. This search paper has five major headings. At the beginning the financial planning is described and later budget technique which is one of the most important techniques is analyzed and it's importance, benefits and types are explained. In the third and fourth sections short time and long time financial planning is described. In this research Trakya Cam Sanayi A.Ş.'s long term financing planning techniques and sales percentage, ratios, regression-correlation techniques are argued. The research ends with a conclusion and suggestions sections.
Keywords: Finansal Planlama