Okul kütüphanelerinin ilkokul müfredat ve kazanımlarını desteklemedeki rolü - Güzel, Bahar (My University, 2023)
Öğrenciler zamanlarının çoğunu geçirdikleri okul sınırları içerisinde sosyal, duygusal, akademik ve kültürel alanlarda derslerde elde ettikleri kazanımları pekiştirecek, araştırma yapacak, kitap okuyacak, bazen dinlenecek, bazen de yeni şeyler öğrenecek alanlara ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyaçları karşılayabilecekleri mekanlar da okullarında bulunan kütüphanelerdir. Okul kütüphaneleri, eğitimin temeli olan bilgiyi öğrencilere birçok yöntemle sunmaktadır. Her öğrencinin farklı bir şekilde öğrendiği düşünüldüğünde bu bilgiyi sunma çeşitliliği daha da önemli hale gelmektedir. Öğrenciler sınıflarında öğrendikleri bilgileri bazen kitaplarla bazen de uygulayarak pekiştirme ihtiyacı duyabilmektedir. Tam da bu aşamada okul kütüphaneleri devreye girmektedir. Derslerde işlenen konulara uygun olarak hazırlanan kütüphane dersleri ve öğrencilerin kütüphanede bulacakları kaynaklar, öğrencilere araştırma ve öğrenme süreçlerinde yardım etmektedir. Hazırlanan bu çalışma ile ülkemizde uygulanan eğitim sistemini öğrenciler açısından daha verimli hale getirmek için okul kütüphanelerinin ne gibi uygulamaları olduğunun açıklanması ve bu bilgilerin sistematik bir şekilde ortaya konması hedeflenmektedir.

Within the boundaries of the school, where students spend most of their time, they need areas to reinforce their achievements in social, emotional, academic and cultural areas, to do research, to read books, sometimes to rest and sometimes to learn new things. The places where they can meet these needs are the libraries in their schools. School libraries present the information that is the basis of education to students in many ways. Considering that each student learns in a different way, the variety of presenting this information becomes even more important. Students may need to reinforce the knowledge they have learned in their classes, sometimes with books and sometimes by practice. This is where school libraries come into play. Library lessons prepared in accordance with the topics covered in the lessons and the resources that students will find in the library help students in their research and learning processes. With this study, it is aimed to explain what kind of applications school libraries have in order to make the education system applied in our country more efficient for students and to present this information in a systematic way.
Keywords: İlkokul Müfredatı; Kütüphane Müfredatı; Kütüphaneler ve eğitim; Libraries and education; Library Curriculum; Okul kütüphaneleri; Okul Kütüphanesi; Öğrenci Kazanımları School Library; Primary School Curriculum; School libraries; Student Learning Outcomes