Moleküler olarak baskılanmış çapraz bağlanan hidrojeller ile sulu çözetideki altın iyonlarının adsorpsiyonu - ÇUBUK, Soner; KAHRAMAN, Memet Vezir; KÖK YETİMOĞLU, Ece; FIRLAK, Melike (My University, 2014)
Bu çalışmada sulu çözeltideki altın (III) iyonu adsorpsiyonu amacıyla altın (III) iyonu baskılanmış (Au(III)- Imp) ve baskılanmamış (N-Imp) yeni hidrojeller hazırlanmıştır. Hidrojellerin fonksiyonel grupları seyreltilmiş toplam reflektans infrared spektroskopi (ATR-IR) ile araştırılmıştır. Hidrojellerin yüzey morfolojileri taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. Hazırlanan bu iyon baskılı ve baskılanmamış hidrojellerinin Au(III) iyonlarını adsorpsiyonunu etkileyen parametreler incelenerek maksimum adsorpsiyon için uygun şartlar ortam pH’ı 1, adsorpsiyon süresi 3 saat ve bu şartlar altında maksimum adsorpsiyon 500 mg/L’ de 78,4 mg Au(III)/g hidrojel olarak belirlenmiştir.
Keywords: Baskılanmış hidrojel, Au(III) iyonu, UV ile sertleşme, adsorpsiyon