Cumhuriyet döneminde Fransız felsefesinin Türkiye’ye yansıması - Ulusoy, Rabia (My University, 2003)
TEZ ÖZETİ Master tezimin ismi, Fransız Felsefesinin Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sine Yansımaları dır. Tez, giriş hariç iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, Cumhuriyet' e bir geçiş dönemi olan Tanzimat (1839) ve Islahat (1856) fermanlarının ilan edildiği yıllarda I. Meşrutiyet (1876) ve II. Meşrutiyet (1908) yıllarında etkili olan Fransız felsefe akımları ,etki sahaları, etkili olma sebepleri, etkiledikleri Türk aydınları, Fransız düşüncesinin etkisiyle yazılan tezler ve yapılan tercümeler üzerinde duruldu. I. bölümde sırasıyla Fransız felsefesinin ana akımları olan Akılcılık (Rasyonalizm), Olguculuk (Pozitivizm), Sezgicilik, Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm), Maddecilik (Materyalizm), Yapısalcılık (Strüktüralizm) akımları hakkında bilgi verildi. Bu akımların belli başlı düşünürleri üzerinde duruldu. II. bölümde ise, I. Bölümdeki sıra takip edilerek Fransız felsefe akımlarından her birinin Türkiye'de etkili olma sebepleri, etkiledikleri Türk aydınları ve bu akımların tesiriyle yazılan telif ve tercümeler üzerinde duruldu.

The name of my graduation thesis is Reflections of French Philosophy on Republican-era Turkey. The thesis consists of two main chapters excluding the Introduction. Subjects that are handled in the Introduction are; French philosophical Schools which prevailed during the Firmans (imperial edicts) of Tanzimat (Reorganization) (1839) and Islahat (Reformation) (1856), and during the First and Second Constitutional Monarchies (1876 and 1908), fields of influence and the reasons behind these influences, Turkish intellectuals that are influenced by these schools, the thesis and translations that were created under the influence of French thought. In the First Chapter the main schools of the French Philosophy; namely Rationalism, Positivism, İntuitionism, Existantialism, Materialism, Structuralism were introduced respectively. Information about significant thinkers of each school was given. In the Second Chapter, the reasons behind the influence of each of these schools, Turkish intellectuals that were influenced, and the translations and compilations that were created under the influence of these schools, were handled in the same order as the First Chapter.
Keywords: Felsefe, Fransız; Felsefe, Türk