Celâleyn Tefsiri’nde kıraatlere yaklaşım - Baydemir, Hasan (My University, 2015)
CELÂLEYN TEFSİRİ’NDE KIRAATLERE YAKLAŞIM Kıraatler, Kur’ân âyetlerinin telaffuzu ve tefsirinde, anlam zenginliği ve farklı yaklaşımlar ortaya koyması bakımından tefsir ilminin başlıca unsurlarından olmuştur. Celâleddîn Mahallî ve Celâleddîn Suyûtî tarafından te’lif edilen Celâleyn Tefsiri, mübtedîsinden müntehîsine her düzeyde ilim ehlinin istifade ettiği bir eserdir. Müelliflerinin, İslâmî ilimlere olan vukûfiyetleri dolayısıyla, Kur’an âyetlerini, dil, i‘râb, kıraat vb. ilimlerden istifade ederek, kısa ve anlaşılabilir ifadelerle tefsir etmesi, onu başarılı kılmıştır. Tefsir, özlü ifade konusundaki başarısını, kıraatlere yaptığı atıflarda da göstermiştir. Çalışmanın birinci bölümünü, müfessirlerin hayatlarının, yetiştikleri ilmi ortamların, Celâleyn tefsirinin genel tanıtımının ve kıraat ilminin tarihsel arka planının ve kabul gören kıraat ekollerinin incelenmesi, bazı kıraat kavramlarının izah edilmesi oluşturmaktadır. Çalışmanın ana gövdesini oluşturan ikinci bölümde, Celâleyn Tefsiri’ndeki kıraatlerin konu ve sıhhat bakımından genel değerlendirmesinin yanısıra, tefsirde kıraatlerle ilgili kullanıldığını tespit ettiğimiz bazı husûsi kavramların açıklaması yapılmıştır. Yine bu bölümün devamında, tefsirdeki kıraat farklılıklarının, Arap lehçeleri, Sarf ilmi, Nahiv ilmi ve edatlar ile olan ilişkisi, örnekleriyle detaylıca izah edilmiştir. Ayrıca, çalışmanın sonuna, Celâleyn Tefsiri’nde tespit ettiğimiz kıraat vecihlerini, sistematik bir tablo halinde ekledik. Hülâsa bu çalışma, İslami ilimler literatüründe önemli bir yeri olan Celâleyn Tefsiri’ni kıraatler açısından değerlendirmekte ve kıraatlere yaklaşım tarzını ortaya koymaktadır. Kıraatler, Celâleyn Tefsiri, Kur’an-ı Kerîm, Âyet

THE APPROACH TO THE QIRA’ATS IN TAFSİR OF CELALEYN (JALALAİN) Qira’ats, have become one of the main elements of Tafsir Science in respect to revealing meaning wealth and different approaches in the pronunciation and interpretation of the Quran. Tafsir of Celâleyn (Jalalain), compiled by Celaleddin Suyûtî and Celâleddîn Mahallî is a work which benefits not only the elementary level students but also the scholars. The success of this Tafsir depends on its interpretation of the Quranic verses with brief and understandable expressments by using language, i’râb, the Qira’ats and the other sciences. This success in brief expressing is also shown in its references to the Qira’ats. The first chapter studies the biographies of the interpreters, the scientific environments in which they were trained, the overall presentation of the Tafsir of Celâleyn, the historical background of Qira’at Science and the well accepted Qira’at schools and explains a number of Qira’at concepts. In the second chapter, consisting of the main body, the Qira’ats in Tafsir of Celâleyn are evaluated in regards of subject and authentication while a number of particular concepts of the Qira’at in Tafsir are explained. In addition to this, the relation of the Qira’ats in Tafsir to Arabic dialects, Sarf (grammar), Nahiv (syntax) and prepositions is clarified in details with examples. Moreover, there is added the Qira’at styles which are realized in Tafsir of Celâleyn in Tafsir of Celâleyn in a systematic table at the end of the work.To conclude, this work evaluates Tafsir of Celâleyn, taking a significant place in the literature of Islamic Sciences in terms of the Qira’ats and reveals its approach to the Qira’ats. ats, Tafsir of Celâleyn (Jalalain), the Holy Quran, Verse
Keywords: Âyet; Celâleyn Tefsiri; Din; İslam Dini; Kıraatler; Kur’an-ı Kerim; Kur’an-ı Kerîm; Tefsir; Tefsir ve Tefsir İlmi