Danışman 6. sınıf voleybol dersinin etkileşimli video ve spor eğitimi modeli ile öğretiminin öğrencinin erişi ve tutumuna etkisinin değerlendirilmesi - Erdem, Songül (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı; orta okul 6. sınıf Beden Eğitimi ve Spor dersinde kapsamında bulunan Voleybol ünitesinin Yapılandırmacı yaklaşımı temel alan ‘Etkileşimli Video Öğretim Yöntemi’ ve ‘Spor Eğitimi Modeli’ ile öğretilmesinin öğrencinin erişi ve tutumu üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırma, gerçek deneme modellerinden ön- test ve son-test kontrol gruplu model kullanılarak desenlenmiştir. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da bulunan Capitol Ortaokulu’nda öğrenim gören 6. sınıf öğrencilerinden oluşan 2 farklı sınıfta uygulanan araştırmada, deney grubundan 30, kontrol grubundan da 30 öğrenci olmak üzere toplam 60 öğrenci yer almıştır. Voleybol ünitesi, deney grubu öğrencilerine Yapılandırmacı yaklaşımı temel alan Etkileşimli Video Öğretim Yöntemi ile verilirken, kontrol grubunda da Spor Eğitimi Modeli ile işlenmiştir. Çalışmanın başında ve sonunda, deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin bilişsel alan becerilerini ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen ‘Voleybol Bilişsel Alan Testi’, duyuşsal alan becerilerini tespit etmek için Altay ve Demirhan (2001) tarafından geliştirilen ‘Beden Eğitimi ve Spor Tutum Ölçeği’, devinişsel alan gelişimlerini tespit etmek için de, araştırmacı tarafından geliştirilen gözlem formları ve ‘Voleybol Psikomotor Beceri Testi’ kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 15.0 istatistik paket analiz edilmiştir ve istatistiksel hesaplamalarda anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak; deney ve kontrol grubu öğrencilerinin bilişsel ve devinişsel alana ait erişi düzeyleri arasında, deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark elde edilmiştir. Öğrencilerin derse yönelik tutumlarında ise, iki grup arasında istatistiksel açıdan önemli bir fark bulunmamıştır. Spor Eğitimi Modeli, Etkileşimli Video Öğretim Yöntemi, Eğitimde Yapılandırmacı Yaklaşım, Bilişsel Alan, Duyuşsal Alan, Psikomotor Alan, Voleybol

The aim of this research is analyzing the effect of Sports Education Model and interactive video instruction method based on constructivist approach and sixth grade students’ attitudes and behaviors at volleyball unit in physical education and sports leson. Research was designed as a real experiment model utilizing pre-test/ post-test control group model. The research was applied to 2 classrooms which were composed of sixth grade students who received education at Capitol Secondary School in İstanbul on 2018-2019 school year. The study group comprises total of 60 individuals, 30 in the experimental group and 30 in the control group. The volleyball unit was instructed to the students in experimental group by the constructivist approach based interactive video instruction method, while it was instructed to the students in control group by Sport Education Model. “Volleyball Cognitive Domain Tests” developed by the researcher to assess experimental and control group students’ development in the cognitive domain; “Physical Education snd Sports Attitude Scale” developed by Demirhan and Altay (2001) to specify development in the affective domain; observation forms developed by the researcher and “Volleyball Psycomotor Skill Test” developed by researcher were used to specify the development of students in the psychomotor domains both at the beginning and end of the study. The collected data was analyzed by SPSS 15.0 package program. The level of significance was assumed as 0.05 in statistical studies. In conclusions, statistically significant differences were observed in favor of experimental group in the area of achievement levels in cognitive and psychomotor domains. No statistically important difference was observed between students’ manners towards course between the two methods.Key Words: Sport Education Model, İnteractive Video Teaching Method, Constructive Approach in Education, Cognitive Domain, Affective Domain, Psychomotor Domain, Volleyball.
Keywords: Education; Eğitim; Etkileşimli Video Sport Education Model; İnteractive Video Teaching Method; Spor Eğitimi; Voleybol; Volleyball