Denim marka bağımlılığında reklamın rolü - Pekel, Buket (My University, 2010)
Denim marka bağımlılığında reklamın rolü adlı tezimin amacı marka, reklam ve denim üzerinde yaptığım araştırmalar aracılığıyla bu üç farklı sektöre katkı sağlamaktır. Denimle ilgili daha önceden yapılan araştırmaların olmasına karşın bu sektörün reklamlarını da bir araya getirerek konuyu farklı bir açıdan incelemeye çalıştım. Konuyu, tarihsel süreçleri ve kendi biçimleri bakımından denim sektörüne yenilikler getirmiş olduğunu düşündüğüm beş ayrı denim markası üzerinde araştırdım. Denim, üretim yolculuğuna işçi giysisi olarak başladıktan sonra, günümüzde en pahalı ve değerli markaların tasarlayıp alıcıya sattığı ürün durumuna gelmiştir. Eski dönem reklamlarıyla günümüzde yayımlananlar incelendiğinde bu reklamların her iki sektörün süreçlerini değiştirdiği gibi aynı zamanda denim markaların sürekliliğine de katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Markacılık, Reklamcılık ve denim sektörü tarihsel süreçlerinde her zaman birlikte oldukları için, devamlılıkları moda olgusunda hala çok önemlidir. Bu alanda yapılacak doğru saptamaların, kişiler üzerindeki marka bağımlılığının oluşumu veya marka bağımlılığının sürekliliği açısından önemli olduğuna inanıyorum. Reklam sektöründeki unsurların denim sektöründe nasıl kullanıldığına ilişkin saptamalar edinmeye çalıştım. Denim ile ilgili yayımlanan reklamlarda göze çarpan, markalar arasındaki ortak konu ve durumları incelenmiştir. Araştırmamın içeriğine katkı sağlayacağını düşünerek 22 sorudan oluşan bir de anket hazırladım ve uyguladım. Kişilere marka bağımlılığı, alış-veriş alışkanlıkları, belirlenen beş denim markaları hakkındaki ve reklamların içeriklerine ilişkin görüşleri sorularak alınan cevapların denim marka bağımlılığında reklamın rolü adlı tezime farklı bir bakış açısı getirmesi amaçlanmıştır. Anahtar Kelime: Marka,Marka bağımlılığı,Reklam,Denim markaları

The aim of my thesis called 'The role of advertisement in addiction to a denim brand' is to contribute to three different sectors by the researchs that i made on trading, advertising and denim. Altough there are previous researches related to denim i tried to examine the subject from a different angle by bringing together the advertisements related to this sector. I searched the subject on five different denim brands which i believed that they have brought important innovations to the related sector in terms of their historical process and their own style. After the denim had started its first production as a uniform for workers, has now become the garment which is designed and sold by the most expensive and luxurious brands to their clients. When the advertisements of old times with the ones of modern times are examined it came out that these advertisements have changed the process of both sectors and that also have contributed to the continuity of the denim brands. Since trading, advertising and denim sector had always been together in historical process , their continuity is still very important in the fashion phenomenon. I believe that the correct determinations made in this area are very important for the formation and the continuity of brand addiction on people. I tried to determine how the factors of advertising sector are used in denim sector. It has been examined the common subjects and situations between the brands that are standing out on the advertisements related to the denim. I also prepared a questionnaire consisting 22 questions and put it into practice believing that it will make a contribution to my research. By asking people their brand addictions, their shopping habits, their views about the denim brands and also their views related to the contents of such advertisements it is aimed that the received answers bring a different standpoint to my thesis called 'The role of advertisement in addiction to a denim brand' . Brand, Advertisement, Asking people their brand addictions
Keywords: Marka; Marka Bağlılığı; Reklam_Marka; Tekstil; Tüketici Davranışı