İş tatmini ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki - Beşiktaş, İlknur (My University, 2009)
İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ Günümüzde örgütler, varlklarn sürdürebilmek için i tanmlarnda biçimsel olarak belirlenmi görevlerin ötesinde davran sergileyen, örgütlerine katk sa!layan çalanlara ihtiyaç duymaktadr. Literatürde, beklenen i gereksinmelerini aan bu davranlar, örgütsel vatandalk davran olarak tanmlanmaktadr (ÖVD). Örgütlerde, ÖVD’nn seviyesini artrmada örgütsel ve yönetsel faktörler büyük bir önem arz etmektedir. Bu tür davranlarn örgüt içinde ortaya çkmasnda etkili olan faktörlerden biri de i tatminidir. Bu aratrmann amac; çalanlarn i tatminleri ile ÖVD ve boyutlar (özgecilik, vicdanllk, nezaket tabanl bilgilendirme, sivil erdem, centilmenlik) arasndaki ilikinin incelenmesidir. Çalma, i tatmini ve örgütsel vatandalk arasnda pozitif biri ilikinin mevcut olduğunu ileri sürmektedir. THE RELATIOSHIP BETWEE JOB SATISFACTO AD ORGAIZATOAL CITIZESHP BEHAVIOR

In order to survive organizations currently need employees with extra behaviours beyond their formal job descriptions and valuable contributions to their organizations. These form of behaviours exceeding formal work expectations are called “organizational citizenship behaviour.” In the literature, managerial and organizational factors in increasing the level are of paramount importance in organisations. One of the most important factors that affect this type of behaviour is job satisfaction. The aim of this thesis is to examine the relations between employee’s job satisfaction and OCB and its dimensions (Altruism, Conscientiousness, Courtesy, Civil Virtue, Sportmanship). The thesis argues that there is a positive relation between job satisfaction and organizational citizenship behaviour
Keywords: Çalışma Psikolojisi; İş Tatmini; Örgütsel Vatandaşlık