TRT'nin yaygın eğitim amaçlı televizyon yayınlarının (2004-2008) kamu hizmeti yayıncılığı açısından değerlendirilmesi - Aydın, Didem (My University, 2009)
TRT’NİN YAYGIN EĞİTİM AMAÇLI TELEVİZYON YAYINLARININ KAMU HİZMETİ YAYINCILIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Bu araştırma 5 yıllık bir süreçte ( 2004- 2008 ) TRT’nin yaygın eğitim amaçlı yayınlarının kamu hizmeti yayıncılığı perspektifinden değerlendirilmesini hedefleyen boylamsal betimsel bir çalışmadır. Kamu Hizmeti Yayıncılığı ile kitle iletişim araçlarıyla eğitsel yayıncılık alanlarının yakından ilişki içinde olduğuna ve bu iki alandaki çalışmaların birbirini beslediğine inanılmaktadır. Bu yüzden bu araştırma ülkemizdeki tek kamu hizmeti yayını kurumu olan TRT’nin yaygın eğitim amaçlı yayınlarının kamu hizmeti yayıncılığı çerçevesinden değerlendirilmesini hedeflemektedir. Araştırma verileri 5 yıllık dönemde TRT yaygın eğitim amaçlı yayınları ile ilgili TRT resmi kaynaklarından derlenmiştir. Bu yayınların bir kısmını basılı kaynaklar bir kısmını da TRT kurumundaki görüşmelerden elde edilmiş veriler oluşturmaktadır. Araştırma TRT’nin yaygın eğitim amaçlı yayınlarının 4 boyutuna odaklanmaktadır. Bunlar sırasıyla TRT yaygın eğitim amaçlı yayınlarının kapsamı, planlaması, hedeflenen yayın içerikleri ve yaygın eğitim amaçlı yayınlarla ilişkili internet hizmetleridir.Yayınların bu farklı boyutları kamu hizmeti yayıncılığında yayıncı kuruluşun topluma dair eğitsel görevleri ve yaygın eğitimin evrensel amaçları doğrultusunda incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Anahtar Sözcükler : Kamu Hizmeti Yayıncılığı, Televizyon, Eğitsel Yayıncılık, Yaygın Eğitim, Yetişkin Eğitimi.

EVALUATION OF INFORMAL EDUCATIONAL TELEVISION BROADCASTING OF TRT IN TERMS OF EDUCATIONAL FUNCTIONS AIMED AT PUBLIC SERVICE BROADCASTING This research is a longitudinal descriptive study which aims to evaluate informal educational television broadcasting of TRT in a 5 year period ( 2004-2008 )through the perspective of public service broadcasting principles. It is believed that public service broadcasting principles and educational broadcasting through mass media are closely interlinked and studies in these two fields enrich each other. For this reason, it is decided to evaluate the informal educational broadcasting of TRT, which is the one and only public service broadcasting institution in our country, in terms educational functions aimed at public service broadcasting. Research data was collected from the official resources of TRT which contained data related to informal educational broadcasting programmes. Some of these resources were published resources, whereas some others were gathered through contacts with staff. This research focuses on 4 different dimensions of informal educational broadcasting of TRT. These are the scope, the planning, the content of informal educational broadcasting and the internet services related to informal educational broadcasting given through TRT’s website. These 4 different aspects have been analysed and evaluated in terms of educational functions aimed at public service broadcasting and universally accepted principles of informal education. Key Words: Public Service Broadcasting, Television, Educational Broadcasting, Informal Education, Adult Education.
Keywords: Halk Eğitimi; Televizyon_Halk Eğitimi; Yayıncılık; Yetişkin Eğitimi