Uluslararası ekonomide ortaya çıkan yeni dinamikler karşısında şirketlerin pozisyonu: bir rekabet avantajı olarak operasyonel etkinlik - Yıldırım, Ahmet (My University, 2011)
ULUSLAR ARASI EKONOMİDE ORTAYA ÇIKAN YENİ DİNAMİKLER KARŞISINDA ŞİRKETLERİN POZİSYONU: BİR REKABET AVANTAJI OLARAK OPERASYONEL ETKİNLİK Son yıllarda ortaya çıkan dinamikler küresel ekonomide rekabetin hızla artmasını ve şiddetli hale gelmesini sağlamıştır. Yeni dinamiklerin içerdiği küreselleşme, sermaye hareketleri, uluslar arası ticaretin artması, ticaret alanlarının ortaya çıkması, bilgi toplumunun gelişmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, Çin ve Hindistan’ın ekonomik büyüklüğü, şirketlerin bölgeselleşme dereceleri ve ulus devlet-çok uluslu şirket çekişmesi küresel rekabetin sınırlarını belirlemektedir. Bu tür yeni şartlarda şirketler başarılı olabilmek için ilk olarak uyguladıkları rekabet yöntemlerini yeniden düzenleme gereği duymaktadırlar. Bu çalışma ile uluslararası ekonomide ortaya çıkan yeni dinamikler karşısında şirketlerin pozisyonu ve bir rekabet avantajı olarak operasyonel etkinlik yöntemi anlatılmaya çalışılmıştır. Belirli bir süre küresel rekabette en üstte kalan şirketler kaliteyi iyileştirerek, maliyetleri azaltarak, yenilik yaparak, etkin süreçler kullanarak, gelirleri ve karlılığı arttırarak rekabet avantajlarını garanti altına almaktadırlar. rketler, Küresel Rekabet, Operasyonel Etkinlik, Maliyetler, Karlar

STATUS OF CORPORATES AGAINST NEW DYNAMICS IN INTERNATIONAL ECONOMICS: OPERATIONAL EFFICIENCY AS A COMPETITIVE ADVANTAGE Generated dynamics in recent years, make competition soar and intensify in global economy. New dynamics which contain globalization, capital movements, rise of international trade, emergence of trade blocs, development of information society, rapid advances in information and communication technologies, economic sizes of China and India, regionalisation degree of corporates and nation state – multinational corporates rivalry define limits of global competition. In order to succeed in such new circumstances, corporates need to reshape their competition methods at first step. With this study, status of corporates against new dynamics in international economics and operational efficiency method as a competitive advantage are explained. For a lenght of time, corporates which stay at top spots in global competition, ensure competitive advantage by improving quality, reducing costs, innovating, using effective processes, raising revenues and profits. Corporates, Global Competition, Operational Efficiency, Costs, Profits
Keywords: Operasyonel Etkinlik; Rekabet; Uluslararası Ekonomi