Dağıtım kanalları tasarımı ve toplam kalite yönetimi uygulaması - Kapudere, Gökhan (My University, 2001)
Ö Z E T Ticari, sanayi veya hizmet sektöründe çalışan her kuruluşun belirli amaçları vardır. Kuruluşların bu amaçlarını gerçekleştirmesi için ihtiyacı olan en önemli faktör müşteridir. Amaçların gerçekleştirilmesi için kuruluşların yeterli sayıda müşteriye sahip olmaları ve müşterilerine yeterli derecede hizmet etmeleri gereklidir. Sanayi ve ticaret dünyasını tek bir kelime ile tanımlamak gerekirse bu kelime rekabet olacaktır. Günümüzün global pazarlama anlayışında kalite, işletmenin varlığını sürdürmesi ve başarılı olabilmesi için stratejik bir üstünlük olmaktadır. Hızla değişip gelişen ve globalleşen dünyamızda, ülkeler ve işletmeler arasındaki rekabet de giderek yoğunlaşmaktadır. Bu ortamda toplam kalite yönetimi önemli bir rekabet aracı olarak yer almaktadır. Toplam kalite yönetimi hammadde aşamasından başlayan, işletmeye girdi sağlayan yan sanayileri de kapsamına alan ve müşteri şikayetleri ile birlikte satış sonrası hizmetleri de içeren bir süreç niteliğindedir. Müşteri odaklılık, sürekli gelişme, tam katılım ve insan kaynakları yönetimi gibi bazı temel ilkelere dayanan toplam kalite yönetimi süreci, müşteri isteklerine uygunluk olarak düşünülmektedir. Toplam kalite yönetiminde amaç, müşteri talepleri doğrultusunda işletmenin tüm birimlerinin yönlendirilmesi ve müşteri tatmininin tam olarak sağlanmasıdır. Toplam kalite yönetimi gibi önemli bir rekabet aracı da , istenen malları en az giderlerle, istenen yerlerde ve istenen zamanda bulundurma amacı güden ve pazarlama için önemli bir destek sistemi olan pazarlama ( dağıtım ) kanalları sistemidir. Dağıtım kanallarının seçimindeki doğru karar, toplam karlarda çok büyük artış etkisi yaratabilir. Bu iki önemli rekabet aracının bir arada ele alınması ise işletmeler için önemli yararlar sağlar. Etkin ve toplam kalite yönetimi ilkeleri doğrultusunda faaliyet gösteren bir dağıtım kanalı sistemi, rekabetçi üstünlük elde etmede önemi bir avantaj yaratır. Bir işletmecilik fonksiyonu olan pazarlama son yıllara kadar kalite faaliyetlerinde arka plana itilmiştir. Ancak toplam kalite yönetiminin benimsenmesi ve müşteri tatminini felsefe olarak benimsemesi pazarlama fonksiyonunu ön plana çıkarmaya başlamıştır. Pazarlamada önemli bir destek sistemi olan dağıtım sistemi de toplam kalite yönetimi ile yakından ilişkili olan bir sistemdir. Çalışmanın ilk iki bölümünde Pazarlama ve Toplam Kalite Yönetiminin temel kavramları açıklanmış ve söz konusu kavramların tarihsel süreç içerisindeki gelişimleri ele alınarak amaç ve yararlarına değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü, dağıtım kanallarının tasarımı konusunu işlemektedir. Bu bölümde, önce dağıtım kanalı türleri, başlıca dağıtım kanalı alternatifleri ve dağıtım kanalı seçimi konuları ele alınmış, daha sonra dağıtım kanalı üyeleri, üyelerin motivasyonu, üyelerin değerlendirilmesi ve üyelerin değiştirilmesi konularına değinilmiştir. Bu bölümde son olarak Türkiye'deki dağıtım kanalları örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde dağıtım kanalları tasarımı ve Toplam Kalite Yönetimi ilişkisi üzerinde durulmuş, dağıtım sisteminin fonksiyonları TKY açısından değerlendirilmiş ve dağıtım kalitesini artırmaya yönelik araçlar tanıtılmaya çalışmıştır. Bölümde son olarak dağıtım kanalında kişisel kalite unsuruna yer verilmiş ve entegre dağıtım kanalı yönetimi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise dağıtım kanallarında Toplam Kalite Yönetimi uygulamasını ortaya çıkarabilmek amacıyla lojistik sektörü üzerine gerçekleştirilmiş araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma bulguları, sektörün genel profilini ve sektörde yer alan firmaların TKY unsurlarına ne düzeyde sahip olduklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.

All companies which work for commercial, industry or service sectors have certain aims. The most important factor for realizing this aims is customer. The most important factor for realizing this aims is customer. Companies must have sufficient customer and customer service for realizing the aims. If we want to describe industry world and trade world, there is only one word, rivalry. In today's global marketing compression, rivalery is strategicel superiotry for company life nd success. In the world that changing and developing rapidly, between the countries and companies, rivalry is getting harder. Total quality management is an efficient rivalry means in this ambiance. Total quality managements is a process which starts from raw material stage, includes by-industry that gets input for company and involving customer complaints, and after selling service. Customer focused system and total quality management process which are based an developing continiously, entire participation and human resources managements, are agreeableness with customer request. Aim in total quality managements is to oriantate all units of company according to customer requests and to satisfy customer completely. Another rivalry means, like total quality management, is a distributor network system. In distributor network system, required goods must have in stock in required places with minimum expence. If distributor networks are choosen rightly, profit of company will rise. If this two important rivalry meanses are used together, these will get important benefits. Distributor network system that works efficiently and in direction of principle of total quality management, makes an important advantage for getting superiority. Until recent years, companies don't consider the marketing which is an business administration function. But altough adopting the total quality management and philisophy of customer pleasure, marketing function starts getting important. There is a powerful relationship between the distributor system which is the important support system in marketin and total quality management.
Keywords: Dağıtım Kanalları; Genel yönetim; Pazarlama yönetimi; TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ