Basit ön Çapraz Kapanışın Daimi Dentisyon Döneminde Müteharrik Aparey ile Tedavisi: Vaka Raporu - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu vaka raporunda, basit ön çapraz kapanışın müteharrik aparey kullanılarak daimi dentisyon döneminde tedavi edilmesi anlatılmaktadır. Ön dişlerinin kötü görünümü şikayeti olan 12 yaşındaki bayan hasta simetrik bir yüze ve yeterli dudak kapanışına sahipti. Ağız içi muayenesinde hastanın Sınıf I dişsel ilişki ile birlikte alt ve üst keser çapraşıklığının olduğu tespit edildi. Üst sol santral keser dişin lingual pozisyonlanmasına bağlı olarak dişsel çapraz kapanışın meydana geldiği görülmüş, alt sol santral keser dişin labiyal pozisyonlanmasına bağlı olarak okluzal travmaya maruz kaldığı belirlenmiştir. Alt sol santral keser dişin labiyal yüzündeki dişeti çekilmesinin travmatik oklüzyondan kaynaklandığı belirlenmiştir. Hastanın sabit tedavi bekleme sırasında olması sebebiyle, çapraz kapanışın düzeltilmesi ve okluzal travmanın bir an önce elimine edilmesi amacıyla müteharrik aparey tedavisinin yapılması kararlaştırılmıştır. Tedavi planı ısırma düzlemi ve labiolingual zemberekleri içeren müteharrik aparey tedavisi olarak belirlenmiştir. Beş aylık tedavi sonunda çapraz kapanış başarılı bir şekilde düzeltilmiş, alt ve üst bölgedeki çapraşıklık giderilmiş, okluzal travma elimine edilmiş, gülüş estetiği anlamlı ölçüde düzeltilmiştir. Doğru seçilmiş vakalarda (ergen hastalar da dahil olmak üzere) yeterli hasta kooperasyonunun olması durumunda, ön çapraz kapanış müteharrik apareyler ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

This case report presents the treatment of a patient with a simple anterior crossbite using a removable appliance in the permanent dentition. The chief complaint of the 12-year-old female patient was the ugly appearance of her front teeth. She had a symmetrical face with competent lips, dental Class I canine and molar relationships, upper and lower anterior crowding, and an anterior dental crossbite because of a lingually positioned upper left central incisor. The lower left central incisor was labially positioned and was prone to occlusal trauma. Gingival recession on the labial surface of the lower left central incisor was considered to be because of a traumatic occlusion. The patient was on the waiting list for fixed orthodontic treatment; therefore, it was decided to perform removable appliance treatment as soon as possible to correct the crossbite, resolve the crowding, and eliminate the occlusal trauma. The treatment plan included a removable orthodontic appliance with a biteplate and finger springs. At the end of the 5-month treatment, the crossbite was successfully corrected, crowding was resolved, occlusal trauma was eliminated, normal overjet and overbite were achieved, and the smile esthetics significantly improved. In properly selected cases (even in adolescents), with cases involving good and satisfactory patient compliance, correction of a simple anterior crossbite can be successfully achieved using a removable appliance.
Treatment of Simple Anterior Crossbite with a Removable Appliance in the Permanent Dentition: A Case Report
Keywords: Genel ve Dahili Tıp