Perceived Problem Solving Skills of Married Couples Predicting Self-Efficacy Beliefs Towards Their Marriages - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırmanın amacı evli bireylerin evlilikte algılanan problem çözme becerilerinin evliliğe yönelik özyeterlik inançlarını ne derece yordadığını belirlemektir. Araştırma, betimsel bir araştırma olup ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın evreni, İstanbul ili Bahçelievler ilçesi Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı devlet okullarında çalışan ve bu okulların velisi olan evli bireylerden oluşmaktadır. Örneklemi, İstanbul ili Bahçelievler ilçesine bağlı 393 evli birey oluşturmuştur. Araştırmada ölçme aracı olarak Evlilikte Yetkinlik Ölçeği, Evlilikte Sorun Çözme Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Evli bireylerin algılanan problem çözme becerilerinin evliliklerine yönelik özyeterlik inançlarını yordama gücünü belirlemek amacıyla basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Basit doğrusal regresyon analizi sonucunda algılanan problem çözme becerilerinin, evli bireylerin evlilikte özyeterlik inançlarını anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur

The purpose of this study was to determine the extent to which perceived problem solving skills of married individuals predict their self-efficacy beliefs towards marriage. The study was a descriptive study and designed according to the relational model. The population consists of married individuals who worked in and were parents of the public schools under the Ministry of National Education in Bahçelievler, Istanbul. The sample consists of 393 married couples. Marital Self-efficacy Scale, Marital Problem Solving Scale and personal information form were used in the study. A simple linear regression analysis was conducted in order to determine married individuals' problem solving skills predictive power regarding their marital self-efficacy. According to the simple linear regression analysis, problem solving skills were significant predictors of married couple's marital self-efficacy beliefs
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Psikoloji