Fiziksel etkinlik kartlarının 5. sınıf öğrencileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi - Öztürk, Yonca (My University, 2019)
Araştırmanın amacı; 5. sınıflarda uygulanan Fiziksel Etkinlik kartlarının öğrencilerin beden eğitimi dersine olan tutumlarına, akademik motivasyonlarına ve uygulanan fiziksel aktivitelerden hoşlanma düzeylerine etkisini incelemektir.Çalışmanın örneklemini İstanbul ili Ataşehir ilçesinde bulunan Emlak Konut Ortaokulunda okuyan rastlantısal yöntem ile seçilmiş 192 kız, 219 erkek toplam 408 beşinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Katılımcılara kişisel bilgi formu, beden eğitimi dersi tutum, akademik motivasyon ve fiziksel aktiviteden hoşlanma ölçekleri uygulanmıştır. Çalışmada analizler için elde edilen anlamlılık düzeyleri, 0.05 olarak değerlendirilmiştir.Öğrenciler kontrol ve deney grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Araştırmada öğrencilerin 10 haftalık uygulamalardan önce ve sonrasında beden eğitimi dersine olan tutumları ve akademik motivasyonları belirlenmiştir. Ayrıca her bir fiziksel etkinlik kartındaki uygulama ve müfredattaki her bir aktivite sonrası da fiziksel aktiviteden hoşlanma düzeyleri belirlenmiştir. Uygulama öncesi ve sonrası değişkenler arası farkı belirlemek amacıyla bağımlı t testi uygulanmıştır. Yine katılımcıların fiziksel etkinlik sonrası ve normal ders sonrası fiziksel etkinlikten hoşlanma düzeylerinde etkili olup olmadığının karşılaştırılması Mann Whitney U testi ile yapılmıştır.Yapılan analizlerde fiziksel etkinlik grubu öğrencilerinin beden eğitimi dersine karşı olan tutumlarında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubu öğrencilerinin beden eğitimi dersine karşı tutumlarında da anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ancak artış oranlarına göre bakıldığında fiziksel etkinlik grubu öğrencilerinin, kontrol grubun öğrencilerine göre beden eğitimi dersine karşı tutum ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür.Fiziksel etkinlik grubu öğrencilerinin akademik motivasyonlarının ön-test ve son-test sonuçlarına bakıldığında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Kontrol grubu öğrencilerinin de akademik motivasyon sonuçlarına bakıldığında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ancak yine artış oranlarına göre bakıldığında fiziksel etkinlik grubu öğrencilerinin, kontrol grubun öğrencilerine göre akademik motivasyon ortalama değerlerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğrencilerin fiziksel etkinlik kartlarındaki aktivitelerden daha çok hoşlandıkları ve okul beden eğitimi dersi müfredatında olan aktiviteler ile fiziksel etkinlik kartlarındaki aktivitelerden keyif alma düzeyinde farklılık olduğu bulunmuştur (p<0,05).Sonuç olarak fiziksel etkinlik kartlarının beden eğitimi ve spor dersine katkı sağladığı ve öğrencilerin derse katılımlarının daha aktif olduğu gözlemlenmiştir. Fiziksel aktivite kartları gibi farklı yöntemler, farklı ders işleme şekilleri öğrencilerin beden eğitimi dersine olan tutumlarını olumlu yönde değiştirdiğini, akademik motivasyonlarını arttırdığını, ve fiziksel etkinlik kartlarındaki aktivitelerden daha çok hoşlandıklarını söylenebiliriz.

The purpose of this research is to analyze effects of physical activity cards which are applied in 5th grade on students’ attitudes towards Physical Education, the academic motivation and the level of activity enjoyment.The sample of the study contains randomly selected totaly 408 5th grade students including 192 girls, 219 boys who are studying at Emlak Konut Middle School in Ataşehir, Istanbul. Personal information form, attitude scale towards Physical Education, the academic motivation scale and the enjoyment scale from physical activity were applied to the participants. In the study, the significance levels which are obtained for the analyzes were evaluated over 0.05.The students were seperated into two groups as control and experimental. In the research, students’ attitudes and academic motivations to Physical Education courses before and after the practice that took 10 weeks were determined. Beside that, their levels of enjoyment after practice on each physical activity card and each activity in the curriculum were determined.The dependent t test was applied in order to determine the difference between the variables before and after the practice. Again, comparing whether the participants had an effect on their enjoyment level of physical activity after physical activity and normal lessons was done with the Mann Whitney U test. Considering the analysis, significant differences were observed in the attitute towards physical education for physical activity group students (p<0,05). Significant differences were also observed considering the academic motivation results for control group students(p<0,05). However, considering the rate of increase, it was observed that the students of physical activity group had higher attitude towards physical education course than the students of the control group.Significant differences were observed considering the pre-test and post-test results of academic motivations for physical activity group students(p<0,05). Significant differences were also observed towards the attitude of physical education for control group students(p<0,05). However, considering the rate of increase, it was observed that the students of the physical activity group had higher academic motivation average values than the students of the control group. It was observed that students enjoyed from activities on physical activity cards more and that there was a difference between the level of enjoyment of activities on physical activity cards and activities in the school physical education curriculum (p<0.05).Considering the analysis, it was observed that physical activity cards contribute to Physical Education lesson and sport and students contribute to the course more actively. About different methods, such as physical activity cards and different course processing ways, it can be said to positively change students' attitudes to physical education, increase their academic motivation, and enjoy more activities on physical activity cards.
Keywords: Academic Motivation; Akademik Motivasyon; Attitude Towards Physical Education; Beden Eğitimi ve Spor; Education; Eğitim; Enjoyment of Physical Activity; Fiziksel Aktiviteden Hoşlanma Physical Education and Sports; Fiziksel Etkinlik Kartları; Öğrenciler; Physical Activity Cards; Students