Ruhsal bozukluk tanılı hastaların bildirdikleri sorunlar ile işlevsellik ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Soykal, Nuray (My University, 2019)
Giriş: Ruhsal bozukluk tanılı hastaların ifade ettiği sorunlar işlevsellik düzeyleriyle ve stresle başa çıkma tarzlarıyla ilişkilidir.Amaç: Ruhsal bozukluk tanılı hastaların bildirdikleri sorunlar ile işlevsellik düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesiyle hastanın gereksinimlerine yönelik psikiyatrik rehabilitasyonun düzenlenmesinin önemi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul ve kurum izinleri alınmıştır. Çalışma, İstanbul'da bir üniversite hastanesinin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları nda tedavi gören, aynı kurumun Sanat Psikoterapisi ve Rehabilitasyon nlendirilen hastalarla yapılmıştır. Çalışma 200 hasta ile tamamlanmıştır. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Hedef- Sorun Listesi (HSL), İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği (İGD), Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler Independent sample t testi, Kuruskal Wallis testi, Pearson Chi-Square testi ve Spearman’s korelasyon testi ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Hastaların %76’sı bekâr, %57’si kadın, %39,5’i ilköğretim mezunudur ve yaş ortalamaları 33,84±11,36’dır. İGD ölçek toplamından alınan puanlar ortalama 54,08±12,24’tür. HSL ifade edilen sorunlar ile SBTÖ Alt boyutları İGD arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (Tedaviye uyum güçlüğü sorunu ile boyun eğici yaklaşım (p=0,033; p<0,05), tedaviye uyum güçlüğü sorunu ile İGD (p=0,050; p<0,05), sosyal destek yetersizliği ile boyun eğici yaklaşım (p=0,003; p<0,01),uyku bozukluğu ile sosyal destek arama yaklaşımı (p=0,029; p<0,05)).Sonuç: Bu çalışmada hastaların ifade ettiği sorunlar ile İGD ve SBTÖ alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, hastalar ve sağlık profesyonelleri için sorunların öncelliklerinin farklı olduğu görülmektedir.

Introduction: The problems who reported by patients with psychiatric disorders are related to their functionality and coping styles. Objectives: The problems who reported by patients diagnosed psychiatric disorder and the investigation of relationsip between their functional level, coping styles that aims to important arrangement of psychiatric rehabilitation towards patients’ need.Method: The research is descriptive. In order to carry out the study, Ethics Committee and institution permissions have been obtained. The study was conducted with patients who received treatment at the Department of Mental Health and diseases of a University Hospital in Istanbul and were referred to the art psychotherapy and rehabilitation program of the same institution. The study was completed with 200 patients. Data were evaluated using Sociodemographic Information Form, Target-Problem List (HSL), General Assessment of Functioning Scale (IGD), and Styles of Coping with Stress (SBTO). The data were evaluated by Independent sample t test, Kuruskal Wallis test, Pearson Chi-Square test and Spearman's correlation test.Results: Results: 76% of the patients were single, 57% were female, 39.5% were primary school graduates and the mean age was 33.84 ± 11.36. The mean scores obtained from the total İGD scale were 54.08 ± 12.24. A statistically significant relationship was found between HSL-expressed problems and SRS sub-dimensions SBTO (subdivided approach to treatment adherence problem (p = 0.033; p <0.05), and İGÖ (p = 0.050; p <0.05). 0,05), submissive approach with social support insufficiency problem (p = 0,003; p <0,01), social support seeking approach with sleep disorder problem (p = 0,029; p <0,05)).Conclusion: In this study, it is seen that there is a significant relationship between the problems expressed by the patients and the sub-dimensions of the IGD,SBTO and the priorities of the problems are different for patients and health professionals.
Keywords: : Mental disorders; coping with stress; functionality; hedef sorun; Hemşirelik; işlevsellik; Nursing; Psikiyatri hemşireliği; Psychiatric nursing; Ruhsal bozukluklar; stresle başa çıkma; target problem