Hakikat ötesi çağında Türkiye'deki dijital göçmenlerin sahte haber farkındalığı - Boğazlıyanlıoğlu, Sevde (My University, 2021)
“Hakikat Ötesi Çağında Türkiye’deki Dijital Göçmenlerin Sahte Haber Farkındalığı” başlıklı bu tez çalışmasında içinde bulunduğumuz hakikat ötesi çağında kuşaklar arasında sahte haber farkındalığı bakımından anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Bu tez çalışmasında bilgi ihtiyacının insanın toplumsal hayatının bir parçası olması itibariyle medya ile bilgi arasındaki yakın ilişkiden yola çıkılmıştır. Bilgiye ulaşmanın kolaylaşmasını sağlayan iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, enformasyon fazlalığını da beraberinde getirmiştir. Dijitalleşmenin sınırları günümüze gelmeden önce bu bilgiler genellikle geleneksel kitle iletişim mecralarıyla gerçekleşmekteydi. Bugün ise artık yeni medyanın ortaya çıkışıyla birlikte yeni bilgiler üretilmekte ve yayılmakta hatta yeniden türetilmekte. Çünkü yeni teknoloji ortamı enformasyonu tüketenlere de artık işleme ve üretme imkânı sağlamaktadır. Baudrillard’ın sözünü ettiği gibi kontrolden çıkmış enformasyon sembole dönüşmüş ve bugünün toplumu semboller üzerinden yaşayıp ona göre anlam üreten bir toplum haline gelmiştir. Bu toplumda hakikat anlayışı yok olmuş, onun yerini göstergeler ve simülasyon almıştır. Bu hakikat ile bağın kopmasının en büyük sebepleri ise teknoloji ve medyadır. Medyadan uzak kalmamız bilhassa günümüz şartlarında olağan bir durum olarak görünmediği için medyayla kurduğumuz ilişkinin ne şekilde olduğuna da dikkat etmek gerekmektedir. Bu çalışmada, şu sorular bu araştırmanın temelini oluşturmaktadır: Türkiye’de dijital göçmenlerin medya ile ilişkileri ve medya kullanım alışkanlıkları nasıldır? Dijital göçmenler sahte haberden ne anlamakta ve sahte haberler hakkında ne bilmektedir? Bu araştırmada, gelişen teknolojik altyapıyla birlikte hakikat ötesi ve sahte haber kavramının literatür taraması yapılarak kapsamlı bir biçimde analizi yapılmıştır Ardından 390 kişiden oluşan bir örneklem grubu ile online anket çalışması yapılarak bulgular SPSS ile analiz edilip yorumlanmıştır.

“Fake News Awareness of Turkey’s Digital Immigrants In Post Truth Era” , this thesis titled border belt of truth we were in the working age (generation) with differences between fake news awareness have investigated whether there is a direct relationship. In this thesis, the close relationship between media and information is set out, as the need for information is a part of human social life. As Baudrillard mentioned, out of control information turned into an image and today's society has become a society that lives through images and produces meaning accordingly. In this society, reality has disappeared and has been replaced by signs and simulation. Technology and media are the biggest factors in breaking the bond with this reality. Since our stay away from the media does not seem to be an ordinary situation, especially in today's conditions, it is necessary to pay attention to how our relationship with the media is. In this study, the following questions constitute the problematic of this research: How is the relationship of the media with digital immigrants in Turkey and their digital media usage habits? What is the media literacy level of digital immigrants in terms of their conscious use and critical approach to media? What do digital immigrants understand from fake news and what do they know about fake news? In this research, with the developing technological infrastructure, the concept of post-truth and fake news analyzed comprehensively by scanning the literature. Then, an online survey will be conducted with a sample group of 390 people, and the findings analyzed and interpreted with SPSS.
Keywords: Basın ahlakı; Çevrimiçi sosyal ağlar; Digital Immigrants; Digital media; Dijital Göçmen Fake News; Hakikat Ötesi; Journalistic ethics; Online social networks; Post Truth; Sahte Haber; Sayısal medya; Turkey; Türkiye