Cam fiberle kuvvetlendirilmiş PMMA (polymetilmetakrilat) kaide reçinelerin mukavemetlerinin incelenmesi - Alp, Yakup (My University, 2002)
Dişhekimliğinde total dişsizlik(ağızda diş olmaması) vakalarında ve geçici restorasyonlarının(protezlerin) yapımında kullanılan polymetilmetakrilat(PMMA) esaslı protezlerin dayanıklılıklarını arttırmak son yıllarda mümkün olabilmektedir. Dayanıklılığı arttırmanın muhtelif metotları mevcuttur. Fiberle kuvvetlendirme en yaygın metotlardan biridir. Hazırlanan tezin teorik bölümünde kompozitlerin tanımlanması, dişhekimliğinde kullanılması,fiberle desteklenmesi ve bazı araştırma gruplarının bu konulardaki çalışmaları yer almıştır. Deney kısmında ise; PMMA esaslı reçinelerin E camı kullanılarak eğme ve kırılma mukavemetlerindeki meydana gelen değişiklikler incelenmiştir. Bunun için herhangi bir kuvvetlendirilmeye tabi tutulmamış akrilik numunesi ile, kırpılmış ve sürekli fiberlerin ilave edildiği ısı ile polimerize olan akriliklerin termal çevrim sonrası mukavemetlerindeki değişiklikler test edilerek karşılaştırma yapılmıştır. Bu amaçla paslanmaz çelik muflalarda iki cam arasında hazırlanan 8x15x4 mm boyutlarındaki Probase ve Selactaplus reçineleri firmaların tavsiyelerine uygun olarak karıştırılıp polimerize edilmiştir. İlk gruptaki numunelere herhangi bir fiber ilavesi yapılmamış, diğer gruplar ise kırpılmış ve sürekli fiberlerin silanlanarak ilavesi ile hazırlanmıştır. Deney örnekleri NİM, (Özel yapım,Haslum, Norveç) cihazında 5-55 ºC arasında 6000 devir termal çevrime tabi tutulduktan sonra mekanik testler gerçekleştirilmiştir. Bu iki ısı aralığı ağız ortamındaki uç iki ısı değerini temsil etmektedir. Verilerin klinik anlamlığı için dişhekimliği deneylerinde bu cihaz rutin olarak kullanılmaktadır. Ayrıca ısı değişimi ve su absorbsiyonu PMMA içinde yorgunluk meydana getirdiği için ağız ortamının bir simulasyonudur. Yapılan testler sonucunda eğme dayanımı ve kırılma mukavemetlerinde artışlar söz konusu olmuş ayrıca teknisyen hataları aza indirildiğinde daha başarılı sonuçların alınacağı görülmüştür. Recently, it is possible to reinforce the polymethylmetacrylate (PMMA) material, which is often used in dentistry in edendulous cases or provisional restorations, using fibers. Although alternative methods are available in order to reinforce the resins, fibers are most frequently used. In the theoretical part of the present thesis, the application fields of composite materials in dentistry, their reinforcement with fibers and the studies of some research groups in this area are covered In this thesis, PMMA resins reinforced with E-glass fibers are evaluated after subjecting them to flexural and impact forces. While the resins in the control group did not involve any fiber reinforcement, the other groups of auto- and heat-polymerized PMMA resins were reinforced using silanized continuous and chopped fibers. The mechanical properties of these PMMA resins were compared after thermal cycling. Selactaplus between two layers resins were packed in a stainless Probase and steel mold of glasses (8x15x4 mm) and polymerized according to the manufacturers` recommendations. The specimens were then subjected to thermal cycling between 5-55 ºC for 6000 times (NIOM Custom made, Haslum, Norway). The temperature range and water absorbtion cause fatigue in the PMMA and therefore simulate the extreme changes in the oral environment. Thermocycling machine is used on a routine basis in dentistry in order to assess the clinical relevance of in vitro studies. From the tests done, ıt was understood,bending strength and in the brittle strengths,there were appeared increasings, In addition, when the technicion's faulties(errors) are lowered, the more successful results will be taken.
Keywords: Kimya mühendisliği ve ilgili konular; Metal; Metalürji