Periapikal Kemik Lezyonları ve Radyografik Özellikleri - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Periapikal kemik lezyonları dişhekimliğinde sıklıkla görülmekte ve tedavi edilmediğinde diş kaybına neden olabilmektedir. Dental radyografik görüntüleme, endodonti alanında doğru bir tanı ve klinik muayene için önemli bir araçtır. Periapikal bölgede kemik yıkımının ilerlediği durumlarda periapikal lezyonlar intraoral radyografilerde rahatlıkla teşhis edilebilmesine karşın mevcut kemik yıkımlarının kemik korteksinde herhangi bir destrüksiyon ya da ekspansiyon yaratıp yaratmadığını iki boyutlu grafilerde değerlendirmek mümkün olmamaktadır. Son zamanlarda kraniyofasiyal kompleksin ve periapikal kemik lezyonlarının üç boyutlu olarak değerlendirilmesi için konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) sistemleri kullanılmaktadır. CBCT ile periapikal kemik lezyonlarının değerlendirilmesi mevcut patolojinin prognozunu ve olası kemik yıkımını önlemektedir. Bu makalede periapikal kemik lezyonları ve radyografik özellikleri sunulmuştur.

Periapical bone lesions are frequently seen in dentistry and may lead to tooth loss when not treated. Dental radiographic imaging is an important tool for making an accurate diagnosis and for performing clinical examinations in endodontic treatment. Panoramic and periapical radiographic techniques provide adequate information, yet these techniques provide a two-dimensional representation of three-dimensional structures. Recently, cone-beam computed tomography (CBCT) systems have become available for the three-dimensional visualization of the craniofacial complex and periapical bone lesions, and the evaluation of periapical bone lesions with CBCT improves the prognosis of the current treatment pathology and prevents possible bone destruction. This article presents periapical bone lesions and radiographic features.
Periapical Bone Lesions and Radiographic Features
Keywords: Radyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Görüntüleme