Hikaye temelli eğitim programının 60-72 aylık çocukların sorumluluk ve işbirliği becerilerinin gelişmesine etkisinin incelenmesi - Baş, Neriman (My University, 2011)
HİKAYE TEMELLİ EĞİTİM PROGRAMININ 60-72 AYLIK ÇOCUKLARIN SORUMLULUK VE İŞBİRLİĞİ BECERİLERİNİN GELİŞİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmada, “Hikaye Temelli Eğitim nın, 60-72 aylık çocukların sorumluluk ve işbirliği becerilerinin gelişimine etkisinin incelenmesi” amaçlanmıştır. Hikaye Temelli Eğitim nın etkililiğinin sınanması amacıyla, araştırmacı tarafından araştırma kapsamında geliştirilen Sorumluluk Değerlendirme Ölçeği ve İşbirliği Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Sorumluluk Değerlendirme Ölçeği’nin ve İşbirliği Değerlendirme Ölçeği’nin geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılmıştır ve geçerli-güvenilir birer ölçek oldukları sonucuna varılmıştır. Hikaye Temelli Eğitim sorumluluk ve işbirliği becerilerini konu alan 10 tane hikaye sunumunu ve etkinliklerini içermektedir. Hikayeler araştırmacı tarafından yazılıp, resimlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu, anasınıfına devam eden 60-72 aylık toplam 60 çocuğun yer aldığı deney 1, deney 2 ve kontrol grubu olmak üzere üç gruptan oluşmaktadır. Her grupta 10 kız ve 10 erkek çocuk bulunmaktadır. Deney 1 grubuna 10 hafta süreyle Hikaye Temelli Eğitim sırasıyla 5 hafta sorumluluk ve 5 hafta işbirliği becerilerinin yer aldığı eğitim) uygulanmıştır. Deney 2 grubuna Hikaye Temelli Eğitim nda yer alan sırasıyla 5 sorumluluk ve 5 işbirliği becerilerini konu edinen hikayeler okunmuştur. Kontrol grubu ise kendi günlük etkinlik programlarına devam etmişlerdir. Uygulama öncesinde ve sonrasında üç gruba da veri toplama araçları uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15 paket kullanılmıştır. Grupların ön test ortalamaları arasında anlamlı bir fark olup olamadığını test etmek amacıyla tek yönlü varyans analizi (one-way ANOVA) yapılmıştır. Uygulama öncesi ve sonrasında grupların ön test ile son test puan ortalamalarındaki değişimler arasında anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek amacıyla ilişkili örneklem (tekrarlı ölçümlerde) iki yönlü varyans analizi (repeated measures two-way ANOVA) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, 60-72 aylık çocukların sorumluluk ve işbirliği becerilerinin gelişimi üzerinde; Hikaye Temelli Eğitim nın anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. kaye, sorumluluk, işbirliği.

THE EXAMINATION OF THE EFFECT OF THE STORY BASED EDUCATION PROGRAM ON THE DEVELOPMENT OF THE RESPONSIBILITY AND COOPERATION SKILLS OF 60-72 MONTHS OLD CHILDREN This research was based on the effect of the Story Based Education Program (SBEP) on the development of the responsibility and cooperation skills of 60-72 months old children. The Responsibility Evaluation Scale and the Cooperation Evaluation Scale, which were developed by the researcher, were used in this research in order to evaluate the effectiveness of the program. The reliability and validity of the Responsibility Evaluation Scale and the Cooperation Evaluation Scale were done and it was concluded that they are valid and reliable scales. The Story Based Education Program has 10 stories presentations and activities, which include responsibility and cooperation skills. Stories were written and illustrated by the researcher. The working group consists of 3 groups, which are experiment 1, experiment 2 and a control group. In these three groups there are 60 children who are 60-72 months old and who go to preschool. Each group has 10 boys and 10 girls. The SBEP was applied to the experiment 1 group for 10 weeks (5 weeks for responsibility and 5 weeks for cooperation, respectively). Stories in the SBEP, which include 5 responsibility and 5 cooperation skill subjects were read to the experiment 2 group. The control group continued to their daily routine. Data collection tools were applied to all 3 groups before and after program. SPSS 15 software was used to evaluate the data. One way ANOVA was done to test whether there was a significant difference in the means of pretests of the groups. Repeated measures two way ANOVA was done to test whether there was a significant difference in changes of means of pretest and posttests of the groups before and after the implementation. In light of the results it was acknowledged that there is a significant effect of the SBEP on the responsibility and cooperation development of children 60-72 month old. Story, responsibility, cooperation.
Keywords: Hikaye Temelli Eğitim; Okul Öncesi Eğitim