Bingöl’ün turizm potansiyeli ve değerlendirme olanakları - Derya, Bülent (My University, 2018)
olarak hazırlanan bu çalışmanın konusunu, Bingöl İlinin Turizm Potansiyelive Değerlendirilebilme olanaklarının araştırılması oluşturmaktadır.Doğal ve beşeri çevreye zarar vermeden yararlanma, ziyaret alanlarının rölyef, su vebiyoçeşitliliği ile kültür değerlerini öğrenme, bunların önemini kavramaya yönelik anlayışlargünümüzde yaygınlaşma eğilimindedir.Dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmelere paraleliletişimin, ulaşımın ve organizasyonun kolaylaştırması neticesinde insanlar çok uzak yerleriöğrenebilmekte ve o alanları görmek istemektedirler. Özellikle yoğun şehir ve iş yaşamındanarta kalan zamanlarını doğayla iç içe geçirmek isteği her geçen gün artmaktadır.Dolayısıylabuna benzer nedenlerle turizm faaliyetleri oldukça hızlı gelişme halindedir.Bu çalışmanın başlıca amacı, Bingöl ilinin turizm potansiyelini ortaya koymak, turizmaçısından önemli sahaları belirlemek, kısa ve uzun vadeli gelişme planlarına kaynakoluşturmak,başlıca sorunları tespit etmek ve çeşitli öneriler sunmak,yöre insanına turizmbilincinin aşılanmasına ve sürdürülebilir önemli bir ekonomik kaynak olan turizmin ilingeliştirilmesine olabilecek katkılarına dikkat çekmektir.Bingöl ilinde alternatif turizm potansiyeli bağlamında eko turizm,sağlık turizmi, yaylaturizmi, kış turizmi, mağara turizmi, akarsu turizmi (şelaleler), av turizmi, doğa yürüyüşü(trekking), kuş gözlemciliği, sportif olta balıkçılığı, mesire alanları, kamp imkanları, foto-safarive kültür turizmi konusunda çok sayıda turistik çekicilikler, alanlar ve etkinlikler belirlenmiştir.Söz konusu turistik potansiyel alanları nispeten geniş bir şekilde tanıtılmaya çalışılmış, doğalkaynak değerleri ve turizm açısından sağlayabileceği katkılar görsel (fotoğraf, haritavd)malzeme eşliğinde sunulmuştur.Keza ilde turizmin gelişmesini olumsuz etkileyen birçok faktörler vardır ve bunlardaayrı bir bölümde kısaca ele alınmıştır. Nitekim güvenlik sorunu, turizm eğitimi konusundakiyetersizlikler, rehber sayısının ve rehberlik faaliyetlerinin yetersizliği, tanıtım yetersizliği,sermaye ve yatırım eksikliği, altyapı ve konaklama tesislerinin yetersizliği ve profesyonelişletmeci yetersizliği başlıca sorunlar olarak belirlenmiş ve özlü bilgiler verilmiştir. Netice itibariyle Bingöl ili doğal ve beşeri turistik kaynaklar açısından önemli birpotansiyel arz etmekte, turistik alt yapıdaki eksikliklerin giderilmesi halinde turizmin il, yöreve ülke kalkınmasına ve istihdamına önemli katkılar yapacağı sonucuna ulaşılmıştır.

The subject of this study, which is prepared as a master's thesis, is the investigation ofpossibilities of tourism potential and evaluation of Bingöl Province.Benefiting from it withoutharming the natural and human environment,Learning the rellef, water and biodiversity and cultural values of the places visited andunderstanding their significance tends to be widespread nowadays. As a result ofcommunication, transportation and organization facilitation parallel to scientific andtechnological developments in the world, people are able to learn far away places and want tosee those areas. Particularly, the desire to spend the remaining time from the busy city and worklife in nature is increasing day by day. For this reason, tourism activities are developing veryrapidly.The main aim of this study is to show the tourism potential of Bingöl province, to determineimportant areas for tourism, to provide resources for short and long term development plans, toidentify the main problems and to offer various suggestions, to invite local people to the tourismconsciousness and to draw attention to the possible contributions to the development of tourismas an important sustainable economic resource.In the context of alternative tourism potential in Bingöl province, a large number oftourist attractions, areas and activities have been identified on ecotourism, health tourism,highland tourism, winter tourism, cave tourism, river tourism (waterfalls), hunting tourism,trekking, bird watching, sports angling, recreation areas, camping facilities photo-safari andcultural tourism. The tourism potential areas have been tried to be introduced in a relativelywide range, and the contributions they can make in terms of natural resource values and tourismare presented in the context of visual (photo, map, etc.) materials.Likewise there are many factors that negatively affect the development of tourism onthe province, and these are briefly discussed in a separate section. As a matter of fact, theproblems of security, inadequacy of tourism education, inadequacy of guidebooks and guidanceactivities, inadequacy of promotion, inadequacy of capital and investment, inadequacy ofinfrastructure and accommodation facilities and lack of professional operators are identified asmain problems and concise information is given. As a result, Bingöl province presents an important potential in terms of natural andhuman tourism resources, and it's been come to fruition that if the deficiencies in the touristicinfrastructure are eliminated, tourism will make a significant contribution to the developmentof the province, region and country and its employment.
Keywords: Bingöl; Bingöl Tourism potential; Çevresel yönler; Doğal kaynaklar; Echotourism; Eco tourism; Eko turizm; Ekoturizm; Environmental aspects; Natural resources; Tourism; Turizm; Turizm potansiyeli; Turkey; Türkiye