Wistar sıçanlarda gama butiro-lakton uygulaması ile deneysel absans epilepsi modeli oluşturulması ve bu modelde beyinde oluşan morfolojik değişimlerin incelenmesi - Karamahmutoğlu, Tuğba (My University, 2013)
Giriş ve Amaç : Çalışmamızda, gama-hidroksibutiratın (GHB) ön ilacı olan gama-butirolakton (GBL) ile indüklenmiş kimyasal jeneralize absans epilepsi modelinde kindling gelişimine olan direnci inceledik. Yöntem: Çalışmada kullanılan yetişkin Wistar sıçanlara, anestezi altında stereotaksik cerrahi yöntemi uygulanmış, GBL grubundaki hayvanlara, bilateral kortikal kayıt elektrotları, KI ve GBL+KI gruplarındaki hayvanlara buna ek olarak sağ bazolateral amigdalaya bipolar uyarı elektrotu implante edilmiştir. GBL ve GBL+KI gruplarına, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez i.p. GBL enjeksiyonu uygulanmış, GBL+KI grubuna enjeksiyondan 20 dakika sonra art-deşarj eşiğinde uyarı verilmiştir. KI grubuna sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez uyarı verilmiştir. GBL+KI ve KI gruplarına, Racine skalasına göre üç kez evre beş geçirene kadar uyarı verilmeye devam edilmiştir. Sonuçlar: KI grubundaki hayvanlar, ortalama 15 uyarı aldıktan sonra evre 5’e ulaşırken, GBL+KI grubundaki hayvanlarda 27 uyarı sonrasında evre 5 nöbetleri görülmüştür. GBL+KI grubundaki hayvanların ilk jeneralize nöbetlerinin görülmesi için gerekli olan ortalama uyarı sayısı, KI grubundaki hayvanlar için gerekli olandan anlamlı derecede yüksek olduğu ortaya konmuştur. GBL grubundaki hayvanlarda, tekrarlayan enjeksiyonlarla birlikte, enjeksiyon yapılmadan geçen haftasonlarını takiben pazartesi sabahları enjeksiyon öncesi alınan bazal kayıtlarda spontan bilateral DDD’leri görülmüştür. Tartışma: Kimyasal absans epilepsi modeli olan GHB’de kindling direncinin ortaya konmuş olması, bu direncin abnormal bir genetik altyapıya bağlı olmaksızın, absans epilepsinin kendi mekanizmalarından kaynaklanıyor olabileceği ortaya konmuştur. Absans epilepsi, gama-hidroksibutirat, gama-butirolakton, kindling

Gamma-butyrolactone induced Absence Epilepsy in Wistar Rats and Morphological Changes at the Brain in This Model Objectives : We studied the resistance to the development of kindling in the chemical model of generalized absence epilepsy induced by gamma-butrolactone (GBL), a prodrug of gamma-hydroxybutyric acid, excluding the effect of an abnormal genetic background. Method: Three groups of adult wildtype male Wistar rats under anesthesia were implanted with bilateral cortical recording electrodes for the GBL group (GBL) and/ or bipolar stimulation electrodes into the right basolateral amygdala for the Kindling group (KI) alone and GBL+Kindling group (GBL+KI). Rats in the KI and GBL+KI groups were stimulated twice daily at the afterdischarge threshold until they reached Racine’s stage 5 seizure state. For the GBL+KI group the stimulation was 20 min after intraperitoneal (i.p.) injections of GBL. The GBL rats only received GBL i.p. twice daily over the course of 30 injections. Results: The KI animals had stage 5 seizures after 15 stimulations, whereas the GBL+KI rats showed stage 5 seizures after 27 stimulations. The mean numbers of stimulations needed for the development of the first stage 3, 4 or 5 generalized seizures were significantly higher in the GBL+KI group than the KI group. By repeated GBL injections, GBL animals displayed spontaneous bilateral synchronous SWDs in the baseline EEG on the Monday morning session after the GBL-free weekend period. Conclusion: We conclude that the resistance to amigdala kindling in the GBL model can be modulated by the absence seizure mechanism alone, without the intervention of an abnormal genetic background. Key Words: Absence epilepsy, gamma-hydroxybutyric acid, gamma-butrolactone, kindling
Keywords: Farmakoloji