Makina ekipman seçimine aksiyomatik tasarım yaklaşımı - Yavuz, Mehtap (My University, 2010)
MAKİNA VE EKİPMAN SEÇİMİNE AKSİYOMATİK TASARIM YAKLAŞIMI Uluslararası piyasada rekabet edebilmenin koşulu, teknolojiyi sadece kullanmakla kalmayıp aynı zamanda onu yönetebilmektir. Gelişen teknolojide yönetilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de üretimin vazgeçilmez bir parçası haline gelen CNC tezgahlardır. Doğru yönetim doğru tezgahın seçilmesi ile başlar. Verimli, hassas ve hızlı bir üretim ancak imal edilen ürüne uygun, ihtiyaçları tam olarak karşılayan makinelerin seçilmesi ile sağlanabilir. Çünkü imalattaki en büyük kayıplar makinelerin verimsiz çalıştırılmasından kaynaklanır. İmalatı yapılacak parçanın, talaş kaldırma değerlerini dikkate alarak bu talaşı kaldırabilecek mekanik yapı ve motor gücüne sahip makineler seçilmelidir. Bu tezde, birçok alternatif arasından, çeşitli alt-elemanlardan oluşan optimum tezgah seçimi için Aksiyomatik Tasarımın Bilgi Aksiyomu'ndan yararlanılacaktır. Aksiyomatik Tasarım, karar verme sürecinde hem nicel hem de nitel kriterlerin dikkate alınmasını gerektiren problemlerin çözümünde kullanılabilecek çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden birisidir. Çalışmada tezgahlar, işlenecek iş parçasının özellikleri ve kullanıcı tercihleri doğrultusunda belirlenen kısıtlar altında imalatçı firma tarafından belirlenen tezgâh performansı kriterlerine göre değerlendirilecek daha sonra ön eleme sonucu belirlenen tezgahlar bilgi aksiyomuna göre sıralanacaktır.

AXIOMATIC DESİGN APPROACH TO THE MACHINE AND EQUIPMENT SELECTION The condition to be able to compete in international market is not only to use the technology but also manage it. In developing technology one of the most important element, that should be managed, is CNC machine tools, which become an indispensable part of production. The right management begin with the choice of the right machine tool. A productive, sensitive and rapid production is obtained only with the choice of machines, which are suitable for produced good, meet the needs completely. Because, in manufacturing the most loss is resulted from unproductive run of machines. Taking into consideration chip removal conditions of work piece that will be manufactured; the suitable machines should be chosen. These machines should have mechanical structure and engine power that can remove these chips. In this thesis, for the optimum choice of machine tool, which consist of various sub-component, will be benefit from the Information Axiom of Axiomatic Design among lots of alternatives. Axiomatic design is one of the multi-criteria decision method, which can be used in solution of problems that are required to be considered both quantitative and qualitative criteria in decision process. In this study, machine tools will be evaluated according to machine tool performance criteria, which are determined by manufacturer company under specific constraints in accordance with the properties of manufactured work piece and preference of user. Later, after preselection determined machine tools are listed in order according to information axiom.
Keywords: Makine Eğitimi; Tasarım