İlköğretim Fen Bilgisi öğretmenlerinin soru sorma becerilerinin incelenmesi - Özüuygun, Burcu (My University, 2004)
Fen Bilgisi öğretiminde öğrenci öğrenmelerinin ölçülmesi öğretme-öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır.Türkiye'de fiziki şartların yetersizliği, öğretmenlerin çalışma ortamlarının elverişsizliği ve çeşitli sebeplerle ölçme ve değerlendirmeye gereken önem verilmemekte ve bu nedenlerle öğrenme ve öğretimin ne derece gerçekleştiği, öğrencilerin neyi bildikleri, ne kadar anladıkları, öğrencilerin gelişim süreci hakkında yeterli bilgi edinilememektedir. Derslerde yalnızca bilginin öğrenilmesine ağırlık verilip çeşitli yöntem ve teknikler kullanılmamakta, çok çeşitli kaynaklardan faydanılamamakta, bununla birlikte, sınav sorularının hazırlanması ve sınav kağıtlarının okunmasına birçok öğretmen gereken önemi vermemektedir. Ülkemizde, fen bilimlerinde yapılan ölçme ve değerlendirmeler, genellikle öğrencilerin ezberleme kabiliyetleri ile elde ettikleri bilgi ve eğitim seviyelerini ortaya çıkarmak gayesi ile yapılır. Bunun, öğretmene ve öğrenciye olan katkısı göz ardı edilir. Öğretmenler sınav sorularını hazırlarken; derste kullandığı yöntem ve teknikler, hedeflerin aşamalı sınıflaması, derste kullandığı kaynaklar gibi bir çok değişkeni göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu araştırmada 6. sınıf fen bilgisi öğretmenlerinin cinsiyet, yaş, mezun oldukları okul, mesleki kıdem, öğretmenlerin derslerde kullandıkları öğretim yöntemi ve teknikler, derste kullandıkları kaynaklar, sınıf mevcudu, öğretmenlerin ek iş durumu, öğretmenlerin sahip oldukları çocuk sayısı, öğretmenlerin ev sahibi olup olmamaları ve öğretmenlerin eşlerinin çalışıp çalışmaması değişkenlerinin öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme pratiklerini nasıl etkilediği incelenmiştir.

A student, in the science of education, is an undivided part of measurement of learning and teaching learning process. There is no required significance in measurement and evaluation with assorted reasons in Turkey such as in sufficient physical conditions, unsuitable study environment. There fore, there is no procurement of enough knowledge about how much understandies and progresses. Assorted methods and techniques and different resources dre not used, but only tecnical knowledge, in the classroom. It is important enough for lets of teachers to make ready exam questions and read exam papers. The measurement and evaluation is usually done for bringing up level of education and ability of memorization of students. All of these are omitted with supplement to teacher and student. While the teacher make ready exam questions. They must take into account of all variables such as used resources, classified targets, methots and techiniques. In this study, below mentioned variables are examined in measuremend and evaluation practices how influenced on teachers of Science Education, 6. class, teacher's sexuality, age, gratuated school, professional seniority, used methods, techniques and resources, total class, supplement work, total kids, householder or not, their wife husband employed unemloyed.
Keywords: Eğitim