Televizyon dizilerinin spora teşvik edici etkileri üzerine nitel bir araştırma : okçuluk örneği - Bilim, Adem (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışmada kişilerin okçuluk sporuna yönelmeleriyle televizyon dizileri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Çalışmanın örneklemi, İstanbul’daki Okçular Vakfı ve İBB Spor İstanbul’da okçuluk kursuna devam eden okçuluk temalı dizi izleyicileridir. Örneklem 9-17 ve 18-65 yaş aralığındaki 26 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama tekniği olarak yarı-yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır.Bulgular: Tozkoparan ve Diriliş: Ertuğrul gibi okçuluk temalı dizilerin katılımcıların okçulukla tanışmasını sağladığı, söz konusu dizilerin katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildiği ortaya çıkmaktadır. Araştırmadaki katılımcıların önemli bir kısmının okçuluk sporuna yönelmesinde “Tozkoparan” ve “Diriliş: Ertuğrul” gibi dizilerin güçlü etkisi söz konusudur. Bu dizilerin okçuluğa yöneltme etkisi kimi katılımcılarda daha az olmakla birlikte, katılımcıların geneline yansıyan anlamlı bir spora yöneltme etkisinden söz edilebilir. Katılımcıların bu dizilerdeki karakterler gibi okçu olmak istedikleri, televizyonun karşısına geçerek onlar gibi ok atmaya çalıştıkları karakterlerden öğrendikleri teknikleri uyguladıkları vb. özdeşleşme davranışları sergiledikleri görülmektedir. Ayrıca katılımcıların okçuluğa dair ileriye dönük; eğitmen olma, sporcu olma, hobi olarak devam etme gibi planları olduğu elde edilen bulgular arasındadır.Sonuç: “Tozkoparan” ve “Diriliş: Ertuğrul” gibi okçuluk vs. spor dallarıyla ilgili temalar içeren televizyon dizilerinin her yaştan insanı spora teşvik etme ve bir uyaran potansiyelini taşıdığını göstermektedir. Medyatik olmayan ve gelişmekte olan spor dallarına dair temaları kapsayan televizyon dizilerinin arttırılmasının, amatör ve gelişmekte olan spor dallarının kitleselleşme ve bilinirlik düzeyini arttırmak bakımından işlevsel olacağını düşünmekteyiz.

Objective: In this study, it is aimed to examine the relation between people's orientation to archery and television series.Material and methods: Qualitative research method was applied in the study. The sample of the study covers the archers-themed series audience who has been receiving archery training in the OkçularVakfı and İBB Spor İstanbul both of which are located in İstanbul. The sample consists of 26 people between the ages of 9-17 and 18-65. Semi-structured interview was used as the data collection technique.Results: Archery themed series such as Tozkoparan and Diriliş: Ertuğrul enables the participants to meet archery. The series in question appeared to be watched by the participants with great interest. TV series such as “Tozkoparan” and “Diriliş: Ertuğrul” have a great influence on the orientation of a significant part of the participants to archery. Its directing effect to archery sport is low in some participants whereas it is significant in most participants. It is seen that the participants want to be archers like the characters in these series, they use the techniques they learn from the characters, they try to shoot arrows by watching television and exhibit such identification behaviors. In addition, the participants have been found to have plans to become a trainer, to be an athlete and to continue as a hobby.Conclusion: TV series with themes related to Archery and other branches of sports such as “Tozkoparan” and “Diriliş: Ertuğrul” have the potential to encourage people of all ages to sports and have a stimulating potential. We think that increasing the number of television series covering themes related to developing sports branches that are not as mediatic as desired will be functional in increasing popularization and awareness levels of amateur and developing sports branches.
Keywords: archery; dizi; okçuluk; Öğrenim ve öğretim; promoting sports; Spor; spora teşvik Television; Sports; Study and teaching; Televizyon; tv series