Düzensiz göçmenlerin göçmen dövizi gönderme pratikleri: Londra’daki Türkiye göçmenleri örneği - Tilbe, Fethiye (My University, 2016)
DÜZENSİZ GÖÇMENLERİN GÖÇMEN DÖVİZİ GÖNDERME PRATİKLERİ: LONDRA’DAKİ TÜRKİYE GÖÇMENLERİ ÖRNEĞİ Göçmen dövizlerine yönelik 1990’lı yıllardan itibaren varolan ilgi zaman içerisinde artarak devam etmiş ve uluslararası kuruluşların gündeminde de sıklıkla yer bulmuştur. Kriz dönemlerinde dahi, dikkate değer bir düşüş göstermeyen göçmen dövizleri, ev sahibi ülke ve özellikle de kaynak ülke ekonomilerine sağladığı katkı dolayısıyla büyük öneme sahiptir. Ancak, bu katkının düzeyi, söz konusu transferlerin formel ya da enformel transfer mekanizmaları aracılığıyla gönderilmesine bağlı olarak değişmektedir. Alan yazında enformel transfer mekanizmaları aracılığıyla gönderilen göçmen dövizlerinin, formel kanallar aracılığıyla gönderilenlerden daha fazla olduğu yönünde tahminler mevcuttur. Bu nedenle enformel yöntemlerin araştırılması, tespit edilmesi ve buna ilişkin önlemlerin alınması büyük öneme sahiptir. Düzensiz göç ise, enformel para transferlerini tetikleyen bir unsur olarak belirmektedir. Bu çalışmada, İngiltere’deki Türkiye kökenli düzensiz göçmenlerin, göçmen dövizi gönderme biçim ve kanalları fenomenolojik nitel araştırma yaklaşımı aracılığıyla ele alınmış, öne çıkan enformel transfer mekanizmaları ile göçmenlerin buna ilişkin tercih nedenleri incelenmiştir. Bu kapsamda, enformel yöntemlere eğilimde göçmenlik statüsünün yanı sıra, göçmenlerin çalışma biçimlerinin ve aşırı düzenlemelerin belirleyici etmenler olarak öne çıktığı saptanmıştır. Uluslararası Göç, Düzensiz Göç, Göçmen Dövizi, İngiltere Türkiye Göçmenleri

REMITTANCE SENDING PRACTICES OF IRREGULAR MIGRANTS: THE CASE OF MIGRANTS FROM TURKEY IN LONDON The interest towards the remittance of migrants since 1990s has increasingly continued in time and has often taken its place in the agenda of international institutions. The remittance of migrants that has not fallen significantly even in crisis periods has a great importance with reference to its contribution in the economies of host countries and especially the countries of origin. However, the level of this contribution has changed depending on sending aforesaid transfers via formal or informal transfer mechanisms. In body of literature, there have been some estimations that informal migrant remittances via informal transfer mechanisms are more than the ones via formal ones. That is why, to search, to determine and to take precautions related to this has a great importance. On the other hand, irregular migration appears as a factor that triggers the informal money transfers. In this study, the remittance sending type and channels of irregular migrants from Turkey in England have been examined through phenomenologic qualitative searching approach together with the prominent informal transfer mechanisms with migrants’ motive to prefer related to this. In this context, besides the status of migration in the tendency to informal methods, the work form of migrants and excessive regulations have been determined as indicative factors. International Migration, Irregular Migration, Remittances, England, Migrants from Turkey
Keywords: Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri; Düzensiz göç; İngiltere; Türkiye; Uluslararası göç