Ortaokul Öğrencilerinin Matematik Öğrenme Yaklaşımlarının Belirlenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Çalışmanın amacı öğrencilerin matematik dersindeki öğrenme yaklaşımlarını belirlemeye yarayan birölçme aracı geliştirmek ve geliştirilen ölçek aracılığıyla ortaokul öğrencilerinin matematiği öğrenmeyaklaşımlarını incelemektir. Bu araştırma hem bir ölçek geliştirme çalışması olup geliştirilen MatematikÖğrenme Yaklaşımları Ölçeği’nin geçerlik ve güvenilirlik çalışmalarını sunmaktadır hem de betimsel birçalışma olup öğrencilerin matematik dersindeki öğrenme yaklaşımlarını araştırmaktadır. Araştırma 790ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi ile öğrencilerin öğrenme yaklaşımlarıiçin 3 faktör ortaya çıkmıştır: derinlemesine, yüzeysel ve stratejik. Doğrulayıcı faktör analizi ile bu üç faktörile uyum gösteren bir model elde edilmiştir. Ölçeğin tümüne ait Cronbach alfa güvenirlik katsayısı .789olarak bulunmuştur. Gerçekleştirilen analizler 33 maddeden ve 3 faktörden oluşan Matematik ÖğrenmeYaklaşımları Ölçeği’nin geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışmaya katılanortaokul öğrencilerinin (6, 7 ve 8. sınıf) matematik öğrenme yaklaşımları sınıf düzeylerine göre anlamlıfarklılık göstermektedir.

The aim of this research was to develop an instrument for determining the approaches to learning mathematics of middle school students. This research was a scale development study and presented the validity and reliability studies of the Approaches to Learning Mathematics Scale as well as a descriptive study and investigated the learning approaches of students. The participants were 790 middle school students. Exploratory factor analysis revealed three factors for students' approaches to learning: deep, surface and strategic. Confirmatory factor analysis confirmed that these three factors constituted a model-with good fit. The Cronbach’s alpha reliability coefficient for the whole of the scale was found to be .789. The results showed that Approaches to Learning Mathematics Scale, consisting of 33 items and 3 factors, was a valid and reliable scale. In addition, findings indicated that there were significant differences between the students’ approaches to learning mathematics according to their grade levels.
Determining the Approaches to Learning Mathematics of Middle School Students
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları