Country risk assessment: an application for Turkey - Kıvılcım, Sevinç (My University, 2005)
Son 20 yılda ülke riski değerlemesi, dünya çapındaki ticari işlemlerde oldukça önemli hale gelmiştir. Öyle ki; insanlar globalleşme ile alakalı olan riski tahmin etme problemleri ile artan oranda karşılaşmaktadırlar. Bu çevrede, ülkeler iktisadi faaliyetlerinde gördüğümüz bulaşma etkisi sonucu birbirleriyle daha fazla ilgili olmaktadırlar. Bu çalışma, tanımlarını, tekniklerini ve karşılaştırmalarını içeren, kapsamlı bir ülke riski değerlemesini incelemektedir ve ülke olarak Türkiye üzerine yoğunlaşmaktadır. Ülke riski değerlemesi üzerine bir uygulama yapmak üzere, Türkiye uygulaması gibi, bazı göstergelerin ülke riskini değerlemede önemli olduğu iddiamızı destekleyen bir regresyon analizi kullanmaktayız. In the last 20 years country risk assessment has become relatively important in the world of business transactions that people are increasingly faced with forecasting questions about risk associated with globalization. In this ambient, countries are more relevant with each other that we could see the contagion effect on their economic activities. This study explores a comprehensive country risk assessment including its descriptions, techniques and comparisons and focus on a country, Turkey. In order to make an application of a country risk assessment, we apply a regression analysis that supports our claim that some indicators are important in assessing country risk as such in the application of Turkey.
Keywords: Ekonomi; Genel üretim ekonomileri; Risk; Üretim