Sürtünme karıştırma kaynak yöntemi ile birleştirilen farklı 5XXX alaşımı alüminyum levha çiftlerinin mekanik ve mikroyapısal özelliklerinin incelenmesi - BOZKURT, YAHYA (My University, 2022)
Günümüzde uzay ve havacılık endüstrisinde, savunma sanayinde ve otomobil endüstrisinde, spor malzemeleri imalatı ve tekstil sanayinde alüminyum alaşımları başta olmak üzere düşük yoğunluğuna sahip metallerin ve alaşımlarının imalatı büyük önem kazanmıştır. Özellikle alüminyum alaşımları çok yaygın olarak birçok sektörde kullanılmaktadır. Bu durumun sebebi, alüminyum alaşımlarının, düşük yoğunluk, iyi tokluk, kolay şekillendirilebilme ve yüksek mekanik özelliklere sahip olmasıdır. Üretim aşamasında alüminyum malzemelerin birleştirilmesinde kullanılan ergitme kaynak teknikleri hem problemli hem de zordur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kaynak yöntemleri de gelişme göstermiştir. Yakın zamanda geliştirilen kaynak yöntemlerinden katı faz kaynağı olan sürtünme karıştırma kaynağının (SKK) endüstride kullanımı oldukça yaygındır. SKK ile çelik, alüminyum, bakır, nikel, titanyum, polietilen vb. malzemelerin birleştirilmesi yapılabilmektedir. Endüstride üretilenürünlerin üzerinde çok sayıda nokta kaynaklı birleştirmeler vardır. Klasik ergitme kaynak yöntemlerinde oluşan sıcaklığa bağlı olarak kaynak bölgesinde gözenek, sıcak çatlak, yüksek ısı girdisi nedeniyle çarpılma ve kimyasal element kaybı gibi problemler meydana gelmektedir. SKK’ da bu hatalar elimine edildiğinden dolayı otomotiv, elektronik ve havacılık endüstrisinde farklı malzemelerin birleştirme işlemlerinde kullanılmaktadır. Yöntem ile hem aynı cins hem de farklı malzeme kombinasyonlarında kaynak yapmak mümkündür. Bu çalışmada, farklı AA 5754-H22 ve AA 5005-H24 serisi alüminyum alaşımı levhalar takım dönme yönüne bağlı olarak SKK yöntemi ile birleştirilip mekanik ve mikroyapısal özellikleri incelenmiştir.

Today, the manufacture of low-density metals and alloys, especially aluminum alloys, in the aerospace industry, defense industry and automobile industry, sports equipment manufacturing and textile industry has gained great importance. Especially aluminum alloys are widely used in many sectors. This is because aluminum alloys have low density, good toughness, easy formability and high mechanical properties. Melting welding techniques used in joining aluminum materials in the production phase are both problematic and difficult. With the development of technology, welding methods have also improved. One of the recently developed welding methods, friction stir welding (FSW), which is solid phase welding, is widely used in industry. With FSW, steel, aluminum, copper, nickel, titanium, polyethylene etc. materials can be combined. There are many point welded joints on the products produced in the industry. In classical fusion welding methods, problems such as pores, hot cracks, warping due to high heat input and loss of chemical elements occur in the weld area depending on the temperature occurring. Since these errors are eliminated in FSW, it is used in the joining processes of different materials in the automotive, electronics and aviation industries. With the method, it is possible to weld both in the same type and in different material combinations. In this study, different AA 5754-H22 and AA 5005-H24 series aluminum alloy sheets were combined with FSW method depending on the tool rotation direction and their mechanical and microstructural properties were investigated.
Investigation of mechanical and microstructural properties of aa 5754-H22 and AA 5005-H24 al alloys joined by friction stir welding method
Keywords: Alüminyum; katı hal; kaynak; sürtünme karıştırma kaynağı; Aluminum; Solid state; Welding; Friction stir welding