Yüzücülerde farklı ısınma protokollerinin yüzme performansına akut etkileri - Bulut, İrem (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 12-14 yaş grubu erkek yüzücülerde farklı ısınma protokollerinin 50 metre serbest yüzme performansına olan akut etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Çalışmaya yarışmacı, yaşları 12,15±0,95 (yıl) olan 22 erkek yüzücü katılmıştır. Katılımcılar, 48 saat arayla 3 günde,3 test (pasif dinlenme, aktif dinlenme, aktif dinlenme+PAP )protokolü uygulamışlardır. Pasif dinlenmede, 15 dk kara ısınması,25 dk su ısınmasının (klasik ısınma) ardından 30 dk pasif dinlenme, 50 metre serbest yüzme testine katılmışlardır. Aktif dinlenmede klasik ısınma+30 dk’lık bekleme süresini aktif olarak geçirmişlerdir, 5 dk yürüyüş/ jogging, 5 dk dinamik stretching x 3 set tekrarlanmıştır. Dinamik stretching 30sn x 2 set uygulanmıştır, 50 metre serbest yüzme testine katılmışlardır. Aktif dinlenme+PAP ise sporcular klasik ısınma+30 dakikalık bekleme süresinin 20 dakikasını,5 dk yürüyüş/ jogging, 5 dk dinamik stretchingx2 set + 5 dk pasif dinlenme sonra teste 3 dk kala, 15 sn(5 durarak uzun atlama) 15(5 kol çekişi) PAP egzersizi + 4,5 dk pasif dinlenme+50 m serbest yüzme testine katılmışlardır. Veriler Friedman testi ile değerlendirilmiştir. Anlamlı sonuçlar bulunması halinde Wilcoxon testi ile değerlendirme yapılmıştır. Korelasyon değerleri Spearman korelasyon analizleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Uyguladığımız ısınma protokollerinin yüzme performans çıktılarına akut bir etkisi yoktur (p>0,05). Sonuç: Çalışmada uygulanan farklı ısınma protokollerinin hiçbirinin yüzme performansını arttırmada birbirinden üstün sonuçlar vermediği belirlenmiştir.

Objective: The aim of this study was to investigate the acute effects of different warm-up protocols on 50-meter freestyle swimming performance in 12-14-year-old male swimmers. Materials and Methods: The study involved 22 male swimmers (aged 12.15±0.95 years) who completed three tests on separate days with a 48-hour interval. The tests included passive rest, active rest, and active rest+post-activation potentiation (PAP). In passive rest, participants followed a classical 15-minute land warm-up and a 25 minute water warm-up, followed by 30 minutes of rest before the 50m swimming test. In active rest, participants engaged in a 30-minute active rest period after the classical warm-up, which involved 5min walking/ jogging and 5 min dynamic stretchingx3 sets before completing the 50m swimming test. In active rest + PAP, athletes participated in classical warm-up + 20min of the 30min waiting period, 5min walking/ jogging, 5min dynamic stretchingx2 sets + 5min passive rest, followed by 15 second (5standing long jump) 15s (5 arm pull) PAP exercise + 4.5min passive rest + 50m free swimming test 3min before the test. The data collected was analysed using Friedman and Wilcoxon tests, and Spearman correlation analyses were used to evaluate the correlation values. Results: The warm-up protocols we applied had no acute effect on swimming performance outcomes (p>0.05). Conclusion: It was determined that none of the different warm-up protocols applied in the study gave superior results in improving swimming performance.
Acute effects of different warm Up protocols on swimming performance in swimmers
Keywords: acute effects; akut etkiler; Antrenman; Antrenörlük; Coaching; Fizyolojik Yönleri; ısınma; PAP; performance; performans swimming; Physiological aspects; Swimming; Training; warm-up; Yüzme