The effects of feedback essay type and essay type on english language writing development - Bozkır, Celile (My University, 2009)
Geri Bildirim Çeşidinin Ve Kompozisyon Türünün İkinci Dilde Yazma Becerisinin Gelişimine Etkisi Geribildirim, yazma becerisi gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Öğretmen ve öğrenci geribildirimi, her iki geribildirimin yazma derslerinde nasıl uygulanması gerektiği, öğrencilerin farklı geribildirim türleri üzerindeki düşünceleri hakkındaki araştırmalar, ikinci ve yabancı dil olarak

kompozisyon öğretimi literatüründe çok fazla yer alan ve farklı sonuçları barındıran çalışmalardır. Fakat, geribildirim türünün kompozisyon türü ile ilişkisi konusunda alanda yapılmış yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bütün bunlardan yola çıkarak bu araştırmanın amacı farklı geribildirim çeşitleriyle eğitilen ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin kompozisyonlarını karşılaştırmak ve kompozisyon türlerinin öğrencilerin yazdıkları kompozisyonlar üzerindeki olası etkisini araştırmaktır. Araştırmadaki katılımcılar Türkiye’de bulunan ve eğitim dili İngilizce olan özel bir üniversitede orta seviyede İngilizce bilgisine sahip hazırlık okulu öğrencileridir. Çalışmaya aynı öğretmen tarafından eğitilen iki kompozisyon sınıfı katılmıştır. İki sınıfa da uygulanan ortak kompozisyon sınavının ardından, bir sınıf rutin derslerine öğretmen geribildirimi alarak devam ederken, diğer bir sınıf ise rutin derslerine devam ederken kompozisyon derslerinde geribildirim verilmesi üzerine eğitim aldı. Her iki sınıftaki öğrencilerden listeleme ve düşünce kompozisyon türleri üzerinde iki taslaklı kompozisyon yazmaları istendi. Öğrencilerin kompozisyonları hem dilbilgisi, organizasyon ve içerik açısından hem de genel kompozisyon kalitesi açısından karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Kompozisyon türünün geribildirim çeşidi kullanımı üzerinde ki rolü t-test karşılaştırmaları yapılarak analiz edilmiştir. Katılımcıların aldıkları geribildirim türü ve bunun kompozisyonları üzerinde ki etkisi ile ilgili düşünceleri ise onlara sorulan sorular aracılıyla analiz edilmiştir. İki grubun sonuçları karşılaştırıldığında öğrenci geribildirimi alan sınıfın düşünce kompozisyon türünün ilk taslağında öğretmen geribildirimi alan sınıftan hem dilbilgisi hem de içerik açısından daha başarılı olduğunu gözlemlendi. Bu sonuç öğrenci geribildirimi eğitiminin öğrencilerin kompozisyonları üzerindeki olumlu etkisinin göstergesidir. Her iki kompozisyon türü açısından bakıldığında ise öğretmen geribildirimi alan sınıfın dilbilgisi olarak daha fazla gelişme gösterdiği, içerik açısından ise iki grubunda ilerleme kaydettiği gözlemlenmiştir. İkinci taslaklarda, öğretmen geribildirimi alan sınıf hatalarını düzeltme açısından daha başarılı olmuştur. Bu sonucun, öğrencilerin kendi hatalarını sorgulamadan, öğretmen geribildirimine aşırı güvenmelerinden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Öğretmen geribildirimi alan grup ise arkadaşlarının kompozisyonlarında daha az hata bulup, kendi taslaklarında da öğretmen geribildirimi alan gruptan daha az sayıda doğru düzeltme yapmışlardır. Fakat geribildirim konusunda, özellikle düşünce kompozisyon türünde arkadaşlarına daha fazla yorum da bulunmuşlardır. Listeleme kompozisyon türünde ise verilen geribildirimden daha fazla yaralanmışlardır. Son olarak, öğretmen geribildirimi alan gruptaki tüm öğrenciler aldıkları geribildirim türü ile ilgili olumlu düşünceler belirtirken, öğrenci geribildirimi alan gruptaki bazı öğrenciler akran geri bildirimi ile ilgili çekincelerini belirtmişlerdir. Öğrenci geribildirimi alan sınıf daha çok listeleme kompozisyon türünde ilerlediklerini belirtirken, öğretmen geri bildirimi alan grup daha çok düşünce kompozisyonu türünde ilerleme kaydettiklerini belirtmiştir. lde Kompozisyon Yazma, Geribildirim Çeşidi, Kompozisyon Türü ABSTRACT The Effects Of Feedback Type And Essay Type On Second Language Writing Development Feedback plays a great role in writing skill development. Studies on the impact of peer and teacher feedback, how to implement each type of feedback, and students’ views on different types of feedback now abound in the ESL/ EFL writing literature, yet yield mixed findings. What is less known in this area is the relationship between the type of feedback and the essay type. The purpose of this study was to compare EFL students’ essays that have received different types of feedback, and to examine possible influences of the different essay types in which students wrote. Participants were intermediate level preparatory class students at a private English-medium university in Turkey. Two writing classes taught by the same instructor were involved in the study. After a common writing exam, one class continued to receive regular writing instruction and teacher feedback, while the other students were trained to become reviewers and received peer feedback. Students in both groups wrote two-draft essays of listing and opinion types. Students’ written works were analyzed in terms of grammatical and content-wise corrections and revisions as well as the general quality of the drafts. The role of essay types on the use of peer and teacher feedback in the two classes was investigated through t-test comparisons and participating students’ opinions about the feedback type and its effectiveness were evaluated through questions. Results showed that when the two groups were compared, the peer feedback group did better than the teacher feedback group in the first draft of the opinion essay in terms of both language and content which highlighted the positive effects of peer training on students’ writing on complex essay types. Yet, for both essay types, teacher feedback students showed greater improvement in terms of language, while both groups improved in terms of content. Teacher feedback had a higher incorporation rate, but seemed to lead to students’ over-reliance on the teacher. The peer feedback students detected and incorporated fewer corrections and comments; they gave relatively more feedback to each other on the opinion essay, but incorporated more of the corrections on the listing essay. Finally, all of the students in the teacher feedback group had positive opinions about the feedback type that they received, while some students in the peer feedback group had reservations. The former group indicated improving more on the listing essay while the latter group felt to improve more on the opinion essay. Key words: Second Language Writing, Feedback Type, Essay Type.
Geri bildirim çeşidinin ve kompozisyon türünün ingilizcede yazma becerisinin gelişimine etkisi
Keywords: Yabancı Dil_İngilizce; Yabnacı Dil_Öğretim ve Öğretim