Gümrük Birliği’nin Türk ekonomisi üzerindeki etkileri - Demir, Gizem (My University, 2011)
GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN TÜRK EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Son yıllarda yaşanan iletişim ve ulaşım alanındaki gelişmeler Dünya’yı global bir köy haline getirmeye başlamıştır. Ülkeler savaşlarla elde edemedikleri pazar payını ekonomik birleşmelerle genişletmeye çalışmışlardır. Avrupa ülkeleri de pazar elde etmek ve güvenlik sağlamak için bir birlik oluşturmuş ve bu birliği Gümrük Birliği ile büyük bir pazar haline getirmeyi başarmışlardır. Türkiye’de gerek ekonomik anlamda gerekse politik anlamdaki sebeplerden dolayı bu birliğe üye olmak için başvuruda bulunmuştur. Bu başvuru sonucunda tam üyelik hala gerçekleşmese de Gümrük Birliği’ne girilmiştir. Türkiye için Gümrük Birliği, Ankara Anlaşması ve Katma Protokollerle gündeme gelmiş bir entegrasyon modelidir. Bu entegrasyon modeline giren Türkiye teorinin mevcut etkilerini kendi yapısına göre farklılaştırarak yaşamaktadır. Gümrük Birliği teorisinin etkileri Türkiye için bazı noktalarda uygunluk gösterse de bazı noktalarda farklı sonuçlar doğurmaktadır. Bu çalışmanın amacı Gümrük Birliği’nin Türkiye ekonomisi üzerine etkilerini incelemektir. Bu çalışmada görüşleri ile çalışmama desteğini esirgemeyen değerli hocam Prof. Dr. Nurdan Aslan’a , benden görüşlerini esirgemeyen Arş. Gör. İdris Akkuzu’ya ve Yar.Doç.Dr.Sinan Alçın’a sonsuz teşekkür ederim

THE EFFECTS OF CUSTOMS UNION ON TURKISH ECONOMY The latest developments in transportation and communication technologies, turns the world a global village. Countries which could not expand their marketshare with wars, tried to manage this with economic integrations. European countries made a union to secure theirselves and reach new markets. They also succeeded on making this union like a big market with Customs Union. Turkey also applied to join this union for both political and ecomic reasons. Even if Turkey’s membership is not completely approved, Turkey has managed to become a member of this union. Customs Union is an integration model which has become a current issue for Turkey with Treaty of Ankara and Additional Protocols. Turkey which has become involved with this model, faces the effects of theory by differentiating to itself. Although Customs Union effects fit the country on some points, on the other hand those effects cause different results. The purpose of this study is examining the effects of Customs Union on Turkish economy. I want to express my sincere thanks to my professor Nurdan Aslan for giving full support on this study. I also want express my thanks to Research Assistant İdris Akkuzu and Assistant Professor Sinan Alçın for giving their ideas about my study.
Keywords: Avrupa Birliği; Ekonomi_Gümrük Birliği; Gümrük Birliği; Gümrük Birliği_Türkiye