Müdahaleci devletten piyasa ekonomisine değişen refah devleti anlayışı - Özkök, Özlem (My University, 2010)
Devlet, Piyasa Ekonomisi, Refah Devleti, Küreselleşme ÖZET Kıtlık kavramından hareketle yola çıkılan bu çalışmada, geçmişten günümüze doğru gelindiğinde, devlet ve piyasa arasındaki üçüncü bir yolun varlığının karşımıza çıktığı görülmüştür. “Refah devleti” olarak adlandırılan bu üçüncü yol, özellikle sanayi devrimi ve 1929 ekonomik bunalımı sonucunda sorgulanan piyasa ekonomisinin Keynesyen iktisatla birlikte dünya konjonktürüne oturduğu saptanmıştır. 1945-1970 yılları arası altın çağını yaşayan refah devleti, 1970 sonrası dünya ekonomisinde yaşanan çarpıcı gelişmeler sonucu özellikle de küreselleşmeyle birlikte sorgulanmaya başlamış ve yerini neo liberal politikalara bırakmaya başlamıştır. 1990`lara gelindiğinde ise küreselleşmenin etkin devlet anlayışıyla birlikte kamu yönetimini de değişime uğratması, kamu yönetiminde yeni yönetim tarzlarının uygulanmasını gerekli kılmıştır. Özellikle özelleştirme ve yönetişim kavramlarının ülkemizde ana sorunların başında geldiği aşikardır. Buna göre, devlet mi piyasa mı diye bir çıkarsama yapıldığında, hiçbir sistem tek başına her şeyi yapamaz, bir ülke için devletin varlığı mutlaka gerekli ancak sınırsız değildir. State, Market Economy, Welfare State, Globalization

In this study which is started off the concept of scarcity, from past to present, we have seen that there is a third way between the state and the market. This third way which is called as welfare state has took place in world conjuncture within the market economy which is questionized after the industrial revolution and great depression of 1929 and the Keynesian economics. Welfare state that had lived its golden age between the years 1945-1970 has started to be questionize after the striking developments experienced in world economy and has started to give way to neo liberal policies. When it comes to 1990s, changing patterns of public administration by the effects of the perception of efficient state of globalization introduced a need for new governing styles in public administration. Especially, the concepts privatization and governance are the one of the most important problems of our country. According to this, if we ask the question is it state or market? we can say that none of the systems can do everyhing by itself, the existence of state is necessary but it is not limitless.
Keywords: Ekonomi; Refah Devleti