Rat kalvaryal defektlerinde D3 vitamininin yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi - AĞRALI, ÖMER BİRKAN; YILDIRIM, HATİCE SELİN; KURU, LEYLA; ÖZTÜRK ÖZENER, HAFİZE (My University, 2022)
Amaç: Bu çalışmada oral yolla verilen D3 vitamininin ratlarda yönlendirilmiş kemik rejenerasyonuna etkisinin histolojik olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç-Yöntem: Çalışma 12 adet erişkin erkek SpragueDawley cinsi rat üzerinde gerçekleştirildi. Tüm ratların kalvaryal kemiklerinde 5 mm çapında oluşturulan defektlere sığır kaynaklı kemik grefti (BioOss®) ile birlikte kolajen esaslı rezorbe olabilen membran (BioGide®) uygulandı. Cerrahi sonrası ratlar rastgele iki gruba ayrıldı; birinci gruba (Kontrol Grubu) distile su, ikinci gruba (Test Grubu) ise 2 µg /kg D3 vitamini günde 1 kez olmak üzere gavajla 8 hafta boyunca verildi. 8 haftanın sonunda ratlar sakrifiye edildi. Hematoksilen-Eozin ile boyanan örnekler histolojik olarak incelendi. ImageJ yazılım programı kullanılarak yeni kemik, rezidüel greft ve fibröz doku alanları hesaplandı. Verilerin istatistiksel analizleri GraphPad Prism programında değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Yeni kemik alan yüzdesinin test grubunda (%43,75) kontrol grubundan (%28,35) istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu tespit edildi (p<0,05). Rezidüel greft alanı, test grubunda 0,56 ±0,21 mm2 iken kontrol grubunda 0,89±0,17 mm2 olarak saptandı (p<0,05). Fibröz doku alanının, test grubu (1,00±0,27 mm2) ile kontrol grubunda (1,10±0,23 mm2) benzer olduğu gözlendi (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, yönlendirilmiş kemik rejenerasyonunu takiben oral yolla kullanılan D3 vitamininin ratların kritik boyuttaki kalvaryal defektlerinde yeni kemik dokusu oluşumunu artırdığını göstermiştir.

Objective: In this study it was aimed to evaluate histologically the effect of orally administered vitamin D3 on guided bone regeneration in rats. Material-Method: 12 adult male Sprague-Dawley rats were included in this study. Bovine bone graft (BioOss®) and collagen-based resorbable membrane (BioGide®) were applied to the 5 mm diameter defects in the calvarial bones of all rats. After surgery, rats were randomly divided into two groups; the first group (Control Group) was given distilled water, and the second group (Test Group) was given 2 µg /kg vitamin D3 once a day by gavage for 8 weeks. At the end of 8 weeks, the rats were sacrificed. Histological samples were stained with hematoxylin-eosin and examined. New bone, residual graft and fibrous tissue areas were calculated using the ImageJ software program. Statistical analyzes of the data were evaluated in the GraphPad Prism program. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: The percentage of new bone area was found to be statistically significantly higher in the test group (43.75%) than in the control group (28.35%) (p<0.05). The residual graft area was 0.56 ± 0.21 mm2 in the test group and 0.89±0.17 mm2 in the control group (p<0.05). It was observed that the fibrous tissue area was similar in the test (1.00±0.27 mm2) and control groups (1.10±0.23 mm2) (p>0.05). Conclusion: The results of this study suggested that orally administered vitamin D3 following guided bone regeneration increase the formation of new bone tissue in critical sized calvarial defects of rats.
Evaluation Of the effect of vitamin D3 on guided bone regeneration in rat calvarial defects
Keywords: Bone Regeneration; Rats; Vitamin D; Kemik Yenilenmesi; Ratlar