Serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesi - Yılmaz, Güneş (My University, 2004)
SERBEST MESLEK KAZANÇLARININ VERGİLENDİRİLMESİ Serbest meslek kazançları, Gelir Vergisi Kanununun 65. maddesinde, Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazanç olarak tanımlanmıştır. Serbest meslek faaliyeti aynı maddenin 2. fıkrasında sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olarak ifade edilmiştir. Serbest meslek erbabı da serbest meslek faaliyetini mu6tad meslek halinde ifa edendir. Yine Kanun, özel düzenleme ile tanıma uymamalarına rağmen bazı kişileri serbest meslek erbabı olarak kabul etmiştir. Serbest meslek kazancı, tahsil olunan hasılattan yapılan giderlerin düşülmesi suretiyle gerçek usulde tespit edilmektedir. Serbest meslek kazançlarında nihai vergileme mükellefin bayanına dayanır. Bunun yanında, tevkif suretiyle ön vergilendirme de mevcuttur. Ancak, GVK'nın 18. maddesinde sayılan serbest meslek kazançları üzerinden yapılan vergi tevkifatı (stopaj) ile dar mükelleflerin, tevkif suretiyle vergilendirilmiş serbest meslek kazançları nihai vergi olmaktadır. Tam mükellef serbest meslek erbabı elde ettiği geliri Mart ayının 15. günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan eder. Dar mükellef serbest meslek erbabının mutad olarak yaptığı serbest meslek faaliyetinden elde ettiği serbest meslek kazancı, tevkif suretiyle vergilendirilmemişse yıllık beyanname ile beyan eder. Dar mükellef serbest meslek erbabının arızi olarak yaptığı serbest meslek faaliyetinden elde ettiği serbest meslek kazancı, tevkif suretiyle vergilendirilmemişse münferit beyanname ile beyan edilecektir. TAXATION OF SELF-EMPLOYMENT REVENUE Self- employment revenue is identified as the revenue which consist of every kind of self-employment activity in the 65th article of Income Tax Law. Self- employment is also stated as the execution of occupation, depends on personal efford, scientific or Professional information or specialization rather than capital and whicih is not commercial, in his/ her own name and to his/ her account under the personal responsibility without depending on an employer in the 2nd paragraph of the same article. Self- employed people are those who perform self- employment activitiy as a constant occupation. Although they don't comply with the definition the law also accepts some people as self- employed people with a special arrangement. Self- employment revenue is determined in the produce of genuine taxation by substracting the expenses from earning collected. In self- employment revenues, the final taxation depends on the declaration of tax payers. Besides, taxation by means of stoppage is avaliable. But, the stoppage on self- employment revenues listed in the 18th article of Income Tax Law and the self- employment revenues restricted tax payer taxed by stoppage constitute final taxation. Full fledged tax payer self- employed people declare their incomes by means of Annuel Decleration until the evening of 15th March. Unless their revenues are taxed by stoppage, restricted tax payer self- employed people declare their revenues by means of Annual Decleration. Unless taxed by stoppage, the revenues of restricted tax payer self employed people obtained from temporary self- employment activity will be declared by means Seperate Decleration.
Keywords: Gelir Vergisi; Vergilendirme