Sınai haklarda rüçhan hakkı - Demirci, Ceren (My University, 2009)
Tezimizin konusu olan ve Paris Sözleşmesi’nin 4. Maddesi ile düzenlenen rüçhan hakkı, tescil konusunda marka ve endüstriyel tasarımlar için altı, patent ve faydalı modeller için on iki aylık koruma sağlayan bir sınırlı öncelik hakkıdır. Tescil başvurusundan doğan ve başvuru sahibine birden fazla ülkede başvuru yapmak üzere öncelik hakkı tanıyan rüçhan hakkı, sınai haklardan yalnızca marka, tasarım, patent ve faydalı modeller için söz konusu olduğundan, çalışmamız bu kavramlar üzerinde durularak şekillendirilmiştir. Rüçhan hakkı, tescil hakkını coğrafi alan ve zaman açısından güçlendiren, ülkesellik ilkesini ise zayıflatan bir haktır. Bu bakımdan günümüzde gelişen ekonomik ilişkilerin bir sonucu olarak sınai hak korumasının sınırlarını genişleten en önemli hukuki düzenlemelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Rüçhan hakkı kaynağını uluslararası düzenlemelerden almıştır. Günümüzde rüçhan hakkının bu düzenlemelere birebir uygun hale getirilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Endüstriyel ve ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerde büyük bir ihtiyaca yanıt veren rüçhan hakkı gelişmekte olan ülkelerde bir ihtiyaçtan çok bir kısıtlama olarak karşımıza çıkmaktadır.

The right of priority is defined and regulated in detail in article 4 of The Paris Convention and grant of a limited priority time for the purpose of filling application in other countries and for the registration of trademarks, designs and patents. The right of priority solidifies the right of registration in geographic territory and in time but attenuates the importance of national boundaries. Therefore it is an important regulation which expands the protection of intellectual rights. The right of priority takes root from international regulations. Today there are some attemps in Turkey for the purpose of making our national regulations as same as these international regulations. The right of priority supplies a much felt want in developed countries but limits those are less developed.
Keywords: Fikri Haklar; Hukuk; Özel Hukuk