Finansal kiralama ve kobi’ler açısından değerlendirilmesi - Ceylan, Atilla (My University, 2007)
FİNANSAL KİRALAMA VE KOBİ’LER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Dünyada son 50 yıllık dönemde ortaya çıkan alternatif finansman tekniklerinden biri finansal kiralamadır. Finansal kiralamanın ortaya çıkış sebeplerinin başında yatırım araçlarının mülkiyetine sahip olmaktan ziyade onların kullanım hakkına sahip olmanın daha önemli olduğu görüşü gelir. Finansal kiralamanın amacı olarak da ekonomik gelişmelere katkı sağlayacak şekilde, bir ekonomideki işletmelerin finansal sorunlarına yardımcı olarak yatırımların artmasını sağlamayı gösterebiliriz. Ülkemizde finansal kiralama sektörünü incelediğimizde finansal kiralama şirketlerinin müşteri portföylerinin büyük bölümünü KOBİ’lerin oluşturduğunu görürüz. KOBİ’ler ise sanayi üretimi, milli gelire olan katkıları, istihdam, yatırım ve ülkedeki tüm işletmeleri içindeki payları açısından ülke ekonomisinin en önemli birimleri konumundadırlar. Fakat ülkemiz ekonomisinde bu derece yüksek etkiye sahip KOBİ’lerin en önemli sorunlarının başında finansal sorunlar gelmektedir. Bunun nedeni ise KOBİ’lerin yatırımlarının büyük çoğunluğunu özkaynakları ile finanse etmeleri ve belli dönemlerde bu özkaynakların yetersiz kalmasıdır. Dolayısıyla KOBİ’lerin finansal sorunlarının çözülmesi sadece ilgili işletmeler açısından değil, KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki gelişmelere katkı sağlama potansiyelinin yüksek olmasından dolayı, ülke ekonomisi açısından da önemlidir. İşte bu nedenle finansal kiralama sektörü hem KOBİ’lerin finansal sorunlarının çözümünde yardımcı olması hem de ülke ekonomisine katkı sağlaması açısından desteklenmelidir. Finansal kiralama diğer alternatif finansman teknikleriyle karşılaştırıldığında müşterisine daha fazla avantaj sunan bir finansman tekniği olarak karşımıza çıkar. Özellikle ülkemiz finansal kiralama sektörü açısından daha gelişme aşamasında olduğundan dolayı finansal kiralama işlemleri yasalar çerçevesinde desteklenmiştir. Fakat hem finansal kiralama sektörünün gelişmesi hem KOBİ’lere daha fazla yardımcı olması ve hem de ekonomik gelişmelere katkısının arttırılması açısından gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Finansal kiralama kanununda finansal kiralama işlemi olarak kabul görmeyen operasyonel kiralama, alt kiralama ve sat ve geri kiralama işlemleri yasaya dahil edilmelidir. Finansal kiralama işlemlerindeki bu çeşitlilik sayesinde daha fazla işletme bu yönteme başvuracak ve finansal kiralama sektörü daha fazla gelişecektir. LEASİNG AND EVALUATİON İN SMES

One of the alternative financial techniques in the world is leasing at the last period of 50 years. Opinion of having usage rights of investment resources is more important than having ownership of investment resources is the reason for beginning of leasing in the world. We can say that the purpose of leasing is helping the business enterprises in their financial problems by contributing the economical development and solving the financial problems of the business enterprises in an economy. SMEs constitute big part of leasing companies’ customer portfolio in our leasing sector. SMEs are the most important units for macro economy in industry productivity, investment, employment, national income and share position in all the firms in country. But in spite of SMEs are more important unit in our country, their most important problem is financial problems. Because SMEs finance their investments with their equity and so sometimes their equities don’t suffice for their investments. Consequently it is’t important for only SMEs to solve their financial problems, it’s also important for development in economical indicators. So leasing sector must be supported for solving financial problems of SMEs and economical development in our country. Leasing provides more advantage to its customer hen the other financial techniques. Leasing contracts is supported by leasing law because leasing sector ,s development degree in our country. But required lawful arrangements must be done for improving leasing sector, helping SME’s financial problem and contributing economic developments. Operational leasing, sale and lease back and subleasing have to include to our leasing law. More firms will apply this method and leasing sector will miprove in our country with this diversity in leasing operations.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Finansal Kiralama; KOBİ (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler); Sermaye Piyasası