Erkek fertilitesi ve riskli yaşam biçimi davranışları - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Endüstrileşme ve teknolojinin gelişmesi hayatı kolaylaştırdığı gibi insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri oldukça fazladır. Özellikle çevresel faktörlere oldukça duyarlı bir yapıya sahip olan üreme sistemi bu durumdan en çok etkilenen sistemdir. Son yıllarda yardımcı üreme teknikleri ile çocuk sahibi olmak için sağlık kurumlarına başvuran çift sayısı giderek artmaktadır. İnfertilite nedenlerine bakıldığında erkek faktörü, infertilite nedenlerinin yarısını oluşturmaktadır. İnfertil çiftler değerlendirilirken erkek ve kadın iyi değerlendirilmeli ve yaşam biçimi davranışları (sigara alkol, madde bağımlılığı, beslenme), mesleği (çevresel maruziyet, stres), boş zamanları değerlendirme şekilleri (telefon, diz üstü bilgisayar kullanımı vb.) ya da sağlıklı yaşam biçimi olarak düşünülen bazı davranışları (sauna, jakuzi hamam vb.) sorgulanmalıdır. Bu makalede erkek fertilitesinde riskli olabilecek yaşam biçimi davranışları ve bu konuda yapılmış çalışmalar gözden geçirilmiştir.

The development of industrialization and technology makes life easier but it has many negative effects on health. The reproductive system, which is sensitive to environmental changes, is the most affected. In recent years, the usage of assisted reproductive techniques led to an increase in the number of couples who consults health institutions for assistance in conception. Factors pertaining to males comprise half of all fertility problems. Therefore, when a couple is subject to assessment regarding fertility, males and females should be evaluated thoroughly and their lifestyle behaviors (smoking, alcohol and substance abuse, exercise, nutrition), occupation (environmental exposure, stress), leisure time activities (cell phone and laptop use, etc.) or healthy lifestyle behaviors (sauna, jacuzzi, Turkish bath, etc.) should be investigated. This study reviews the lifestyle behaviors which can constitute a risk factor for male fertility and related research.
Male fertility and risky lifestyle behaviors
Keywords: Hemşirelik