Yüksek mukavemetli yapı çeliklerinde kaynaklı bölgenin mekanik ve mikroyapı özelliklerinin incelenmesi - Kurt, Hanifi (My University, 2014)
YÜKSEK MUKAVEMETLİ YAPI ÇELİKLERİNDE KAYNAKLI BÖLGENİN MEKANİK VE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Yüksek mukavemetli yapı çelikleri; mukavemet / ağırlık oranı yüksek olduğundan genellikle taşıma araçlarında ve gemi inşa endüstrisinde kullanılıyorlar. Bu çalışma ile kaynaklı birleştirmeden sonra yüksek mukavemetli yapı çeliklerinde meydana gelen mekanik ve mikro yapısal değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Seçilen kaynak parametreleri, kaynağın kalitesi ve kaynak işlemi üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu çalışmada, endüstride yaygın olarak kullanılan kaynak metotlarından olan MAG ( Metal Active Gas ) kaynak yöntemi kullanıldı. Çalışmada, 4 mm kalınlığındaki yüksek mukavemetli yapı çeliği (hardox) plakasından kesilen 20 x 100 mm’lik parçalar kullanıldı. Bu malzemenin mekanik özelliklerini belirlemek için, malzemenin spektral analizi yapıldı. Parçalar optimum parametreler ile küt alın formunda kaynaklandı. İşlem esnasında meydana gelen mikro yapısal değişiklikler elektron mikroskobu ile analiz edildi. Mekanik özelliklerin belirlenmesinde, ölçülen mikro sertlik değerleri kullanıldı. Çekme testi, kaynaklı numunelerin kaynak bölgelerindeki değerleri tepsi edecek şekilde uygulandı. Sonuç olarak, bu çalışma ile yüksek mukavemetli yapı çeliklerinin, MAG kaynak yöntemi ile yapılan birleştirmelerinin mekanik dayanımları tespit edildi ve ısı tesiri ile yapıdaki değişiklikler incelendi.

EXAMİNATİON OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF THE WELDED REGIONS IN HIGH-STRENGTH CONSTRUCTION STEEL High-strength construction steel is frequantly used in shipping vehicle and constructions industry, because of high strength / weight rate of this steel. This study aims identify mechanical and microstructure change in high-strength construction steel after joining through welding. İn welding, choosing welding parameters affect the welding process and quality of welded joint. İn this study, welding was performed through one of the frequently used welding method in today’s industry, MAG ( metal Active Gas) welding method, with optimal welding process parameters. İn this study, 4mm thick plate of high-strength construction steel (hardox), which cut in pieces 100mm length and 20mm wide were used. To identify the mechanical properties of the parts to be experimented, spectral analysis was made before the experiment. The microstructure changes accruing during the process were analyzed by scan electron microscope (SEM). Microhardness measurements were used to identify the mechanical properties. Pull test was applied to the specimens taken from welded region. In conclusion, this study has examined the mechanical properties of high-strength construction steel welded through MAG welding technique and the changes in the regions which were exposed to heat.
Keywords: Çelik, Yüksek Dayanımlı; Metal Eğitimi; Yapı Malzemeleri; Yapı, Demir ve Çelik