Leibniz Felsefesinde Tanrı, Cevher ve Dünya “İlişkisi” - Yılmaz, Erdal (Kutadgubilig: Felsefe Bilim Araştırmaları Dergisi, 2012)
Leibniz’in metinlerinde Tanrı, cevher ve dünya/cisim hakkında birbiriyle çelişen birçok ibareyle karşılaşılır. Bu çalışma, Leibniz felsefesine dair çelişkilerin gi derilebileceği tutarlı bir okuma zemini oluşturmayı hedeflemektedir. Bunun da ancak Leibniz felsefesinde Tanrı, cevher ve dünya/cisim arasındaki “ilişki”nin nasıl ele alındığını göstermekle mümkün olduğunu iddia etmekte; bu itibarla da Tanrı ile cevher arasındaki “ilişki” ile cevherler arası “ilişki” ve cevher-dünya “ilişki”sini incelemektedir
Keywords: Tanrı, cevher, dünya/cisim, ilişki/bağıntı, İdeal ilişki, aktüel/fiili ilişki ..; Felsefe (Genel)