Sigorta sektöründe insan kaynakları politikası ve performans sistemi: Çokuluslu sigorta şirketi örneği - Can, Berrin (My University, 1999)
GİRİŞ İçinde bulunduğumuz çağda globalleşen ekonomik süreç,örgütlerin birbirleriyle olan rekabetini hızlandırmış,örgütlerde zaman kullanımı,karar ve uygulamadaki hız ve değişim süreci, başlı başına önemli bir faktör haline gelmiştir.Örgütler sürekli olarak değişen ve gelişen statik bir denge halini koruyamayan,dinamik bir çevrede yaşarlar. Dış çevrede meydana gelen değişime ve gelişmelere uyum sağlanması,örgütlerin yaşama ve gelişme gücünü yakından etkilediği gibi,karlılıklarını da arttırmaya yarar. Bir örgütün çevrede meydana gelen değişikliklere ve yapısal özelliklere yönetimin yetersizliği sonucu uyum gösterememesi, bu örgütlerin uzun vadede başarısızlıkları ile sonuçlanabilir. Örgütlerin büyüklüğü,faaliyet gösterdikleri sektörler ve bu sektörlerin özellikleri incelendiğinde, ortaya çıkan yönetim faaliyetleri büyük önem kazanmaktadır. Günümüzde örgütlerin bu değişim süreci içerisinde, yeni yönetim tekniklerini ,modellerini benimsemeleri ve yönetim faaliyetlerini gözden geçirmeleri kaçınılmaz olmaya başlamıştır. Globalleşme sürecinde, çağdaş refahı yakalamak isteyen ülkemiz ekonomisi için, bu konu son derece önemlidir. Rekabet ve rekabetçilik temel ilkesi üzerine inşa edilmemiş örgütler, gerilemeye,hatta çökmeye mahkumdurlar. Dolayısıyla örgütler için, rekabet edebilmek ve bu konuda üstünlük sağlayabilmek, yaşamsal bir değer ifade etmektedir.Rekabet üstünlüğüsavaşı veren firmaların, diğerlerine göre avantajlı duruma geçmek ve konumunu sürdürmek,ayakta kalabilme çabaları, örgütleri yeni yönetim arayışlarına yönlendirmektedir. Bu yönetim arayışları boyutunda, üretim veya hizmet süreci içerisindeinsan faktörüyeniden keşfedilmektedir. Çünkü içinde bulunduğumuz zaman dilimi, beraberinde müşteri mutluluğunu getirmiştir. Müşteri mutluluğuna uygun kalite ve Uygun Yönetim sistemleri kurularak ulaşılabilmektedir. Yönetim sistemlerinin gerek kurucuları gerekse bu sistemlerin uygulayıcıları örgütün her kademesinde bulunan çalışanlarıdır. Globalizasyon,Uluslararası Yönetim Modelleri ve İşletmelerde yaşanan organizasyon el değişim, işyerinde çalışanları iyiyönetimin ,yeniden keşfine neden olmuştur. Bu çerçevede bugün ülkemiz ve diğer ülkeler insan kaynaklarını ve insan kaynakları yönetimini yeni bir vizyonla ele almaktadırlar. Çünkü,çağımızda rekabet avantajının insan kaynaklarında olduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle örgütler çalışanlarına ve onları yönetenlere yatırım yapmalıdır. İnsan kaynakları yönetimi dünden bugüne değişime uğrarken,ileride de değişimler geçirebilecektir. Bu gelişmeler doğrultusunda, örgütlerin düşünce tarzlarında da değişmeler yaşanmaktadır. Sıkı sıkıya bağlı kalınan bazı sınırlar ortadan kalkabilmekte,yeni arayışlar yeni modeller,bunlara uygun yeni yönetim teknikleri geliştirilmektedir. Toplumların sosyal yapıları,asırlar boyu gelen davranışsal alışkanlıkları ve toplumsal değerleri ile birbirlerine göre farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle,bir toplumda başarıya ulaşmış, yeni yönetim modelleri de aynen alınıp, uygulanamamaktadır. Ülkelerin kendi insanlarına ve kendi sosyo ekonomik durumlarına ilişkin modeller yaratması,bu yönetim tekniklerinin daha başarılı olmasını sağlayacaktır. . İnsan kaynakları politika ile iyileştirilen, kalite,verimlilik yada azaltılan hata oranının, işletmenin toplam performansını iyileştirmenin sadece bir parçasıdır. Eğer bu tür uygulamalarla işletme genelde ve uzun dönemde bir değer yaratmıyor ve rekabette üstünlük sağlamıyor ise, uygulama bir detay olmaktan çıkmayacaktır. Gelişen düşünce ve değişim süreci, toplam kalite yaklaşımını vazgeçilmez bir konuma yerleştirmiştir. Hem üretici,hem de tüketici açısında toplam kalite,insani değerler taşımaktadır. Çünkü insan faktörü olmadan, üretime toplam kalite değerleri yerleştirilemez. Toplam kalite felsefesi örgütte sürekli olarak insani değerleri eyleme,eylemi insani değerlere çevirmektedir. Uygulama yetkisi sorumluluğu,sorumluluk uygulama yetkisini güçlendirerek,örgütsel verimliliği ve sonuçta örgütsel mutluluğu getirmektedir. Kalite ve insanın ön planda tutulduğu günümüz örgütlerinde bu iki olgunun bağlı olduğu yönetim modelleri de birbirleri ile yakından münasebetli hale gelmektedir. Risk alım satımı yaprak ve müşterilerine güven ortamı yaratarak birtakım hizmetler sunan ,ülkelerin ekonomik ve sosyal yaşamlarında önemli görevler alan ,birer ticaret ve hizmet işletmesi olarak niteleyebileceğimiz sigorta işletmelerinin yönetim ve organizasyon yapısı ile çalışanların ve işletmenin verimliliğinin arıttırılmasında etkin insan kaynakları yönetimi ve politikalarının ilişkisini ortaya koymak amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada globalizasyonel boyutta Sigorta şirketlerinin yönetim ve organizasyon el yapılanmalarında insan kaynakları yönetimi ve onun bir politikası olan performans yönetimi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde uluslararası yönetim modelleri ve uluslararası yönetim sistemlerinde İnsan Kaynakları Yönetimi açıklanmıştır. İkinci bölümde sigorta ve sigorta şirketlerinin organizasyon el yapılanmaları ve sigorta şirketlerinde İnsan Kaynakları planlaması üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde İngiliz sigorta piyasası ve İngiliz sigorta şirketlerinin organizasyon el yapılanması üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise uygulama olarak çokuluslu bir İngiliz sigorta şirketi Olan Commercıal Unıon Hayat sigorta A.ş.nin kısa sürede Türk sigorta piyasasına getirmiş olduğu farklı yeni bir vizyon,şirketin yönetim organizasyon el yapılanması ve performans yönetim sistemine değinilmiştir.
Keywords: İNSAN KAYNAKLARI; SİGORTA