Yerel yönetimler açısından Türkiye ve Avrupa Birliği çevre politikalarının mukayeseli değerlendirilmesi - Batal, Salih (My University, 2007)
Türkiye ve Avrupa Birliği çevre politika ve uygulamaları birbirinden farklılıklar arz etmektedir. Bu farklılığın temelinde kurumsal yapıları ve konulara yaklaşım tarzları yatmaktadır. Fakat çevre sorunları büyük oranda ortaktır. Çünkü çevre sorunları evrensel bir boyut taşır. Bir ülke ya da coğrafyası yoktur. Dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen olay, artık dünyanın bir başka ucunda etkilerini gösterebilmekte ve etki alanı sanılandan çok daha geniş boyutlara ulaşabilmektedir. Geçmişte Çernobil’de yaşanan olay bu durumu açıklayan ve etkileri hala görülen en iyi örneklerden biridir. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlarda, yaşanan çevre felaketlerinin önüne geçebilmek için kendi içlerinde toplantılar, konferanslar düzenleyerek çevre kirliliğini önlemeye yönelik politikalar geliştirmiş ve son dönemde sürdürülebilirlik gibi yeni kavramlar ortaya atmışlardır. “Sürdürülebilirlik” kelimesi dahi tek başına “Sürdürülemezliği” çağrıştırarak çevre sorunlarının ulaştığı son noktayı gözler önüne sermekte ve durumun aciliyetini ifade etmektedir. Çalışmamızda çevre sorunları ortak fakat önleme ve onarım politikaları ayrı olan Türkiye ve Avrupa Birliği’nin, bu farklılık noktaları belirlenerek, yerel yönetimler bakımından izdüşümleri konusunda değerlendirmeler yapılmıştır. Yapılan değerlendirmelerde yerel yönetimler özellikle vurgulanmıştır. Yerel yönetimlerin, merkezi yönetimlere oranla sorunlara daha hızlı müdahalede edip, daha doğru tespitlerde bulunabildiği ve sorunları çözmede merkezi yönetimlerden daha verimli olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. Bu mukayese ve değerlendirme sonucunda ortaya konulan fikir; Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) gibi kurumların yaygınlaştırılarak tüm ülkede etkin hale getirilmesi, yerel yönetimler eliyle ve REC Türkiye benzeri bölgesel kuruluşlar aracılığıyla çevre politikalarına yön verilip, sorunların en kısa zamanda, en ucuz yolla ve en etkin şekilde müdahale edilerek önüne geçilmesidir.

Environmental Policy and Applications of Turkey and EU are exactly resembling. But in whole world, environmental problems are same. Environmental pollution poses universal dimension. In this respect, event that had been occured in one place of the world, it can show its effect in another place of world and its effects can be able to reach the broad dimensions than we have expected. Chernobyl disaster is one of the best example that explain the this situation. EU and UN have developed policies which directed to prevent environmental pollutions by organizing meetings and conferances at their inside and they have developed new concepst like a “sustainability”. Environmental Policies of Turkey and EU which Environmental problems are same but repair policies are different, in respect of local governments, there had been made evaluations on projection subject by determining the different points. In last evaluations, it has been emphasized on the local governments. In this thesis, it has been emphasized that local governments intervene the environmental problems faster than the central government and in solving the problems, local governments are more efficient than the central government. As a result of these comparison and evaluation, main idea is to get the institution widespread and active in the country like Regional Environment Center (REC), by the hand of local governments and Regional Institutions like the REC, environmental policies must be directed and environmental problems must be prevented in the shortest time, cheapest way and in the most effective way environmental problems must be intervened.
Keywords: Belediyeler_Türkiye; Türkiye_Çevre Politikası_Avrupa Birliği; Yerel Yönetimler_Çevre Politikası