PATERNALİST LİDERLİK VE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İLİŞKİSİ:_x000D_ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - KARŞU CESUR, DAMLA (My University, 2019)
Paternalist liderlik şefkat ve otoriteyi birleştiren bir liderlik anlayışını ifade eder.Hofstede’nin kültürel boyutları bağlamında ise alanda öne çıkan görüş,paternalist liderliğin belirsizlikten sakınma ve güç aralığı yüksek, dişil vekollektivist kültürel boyutların baskın olduğu örgütlerde daha yaygın olabileceğiyönündedir. Buradan hareket eden araştırma ise paternalist liderliği, kültürünsöz konusu boyutları bağlamında sorgulamaktadır. Bu doğrultuda SakaryaÜniversitesi’nde görev yapmakta olan akademik ve idari toplam 346 kişilik birörnekleme uygulanan anket formları neticesinde çalışanın paternalist liderlikeğilimi üzerinde bireycilik-kollektivizm, güç aralığı ve erillik-dişillik boyutlarınınetkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcının demografik özelliklerinden olancinsiyeti ile paternalist liderlik eğilimi arasında da istatistiksel olarak anlamlı birilişkinin bulunduğu saptanmıştır.

Paternalistic leadership combines benevolence and authority. In the context of_x000D_ Hofstede's cultural dimensions, the dominant view in the literature is that the_x000D_ paternalistic leadership is more prevalent in feminine, collective, high power_x000D_ distant, and high uncertanity avoidance organizations. Based on literature, this_x000D_ study analyazes the relationship between these dimensions of culture and_x000D_ paternalistic leadership tendency of employee. For that purpose, research was_x000D_ carried out in Sakarya University, with 346 academic and administrative staff. As_x000D_ a result of the questionnaire applied to both academic and administrative staff of_x000D_ the university, it was determined that individualism-collectivism, power distance_x000D_ and masculinity-femininity dimensions are effective on paternalist leadership_x000D_ tendency. Also, it was found that there is a statistically significant relationship_x000D_ between the participants’ gender and their paternalist leadership tendency
The Relationship between Paternalistic Leadership and Organizational Culture: The Case of Sakarya University