Bulgaristan'da yerel yönetimler - ÇELEN, MUSTAFA (My University, 2012)
Bulgaristan 2011 yılı itibarıyla 264 belediyeden oluşan tek düzeyli bir yerel yönetim yapısına sahiptir. Büyükşehirlerdeki her belediye ilçe ve topluluk belediyelerini içerisinde barındırmaktadır. Belediyeler seçimle işbaşına gelmiş yerel yönetim meclisleri tarafından belirlenen ve dört yıllığına göreve gelen belediye başkanları tarafından yönetilmektedirler. Bulgaristanda yerel yönetim bütçelerinde cari harcamalar en önemli gider kalemini meydana getirmektedir. Fonksiyonel sınıflandırmaya göre ise, eğitim, ekonomik işler ve hizmetler, iskan ve kamu refahı hizmetleri ana yerel harcama alanlarını oluşturmaktadır. Bulgaristandaki yerel yönetimler öz ve paylaşılan vergi gelirlerine, merkezi yönetim transferlerine ve diğer gelir unsurlarına sahiptir. Son yıllarda yerel yönetimleri mali özerkliği artmıştır. Ülkedeki belediyeler herhangi bir üst idari otorite iznine ve sınırlamasına bağlı olmaksızın borçlanmaya gidebilmektedirler.

Bulgaria is a unitary state which has one tier of sub-national self government consisting of 264 municipalities in 2011. Each municipality is sub-divided in to mayoralties or into wards in the main cities. Municipalities are run by mayors, who are elected for four-year terms, and have directly elected municipal councils. In Bulgaria current expenditure is by far the most important item in local government budget. According to functional expenditure classification education, economic affairs and services, housing and community amenities are main responsible services area. In Bulgaria sub-national public sector revenue is comprised of own-source revenues and shared taxes, grants and other revenues. In the last decade, the local governments fiscal autonomy has increased. The country has local government debt and borrowing policy compatible with the process of fiscal decentralization. The municipalities can borrow without any authorization and limit.
Local governments in Bulgaria
Keywords: Coğrafya; Kamu Yönetimi