Hipospadias tanısı almış çocukların ailelerinin hipospadias hakkındaki bilgi ve tutumlarının incelenmesi : nitel bir çalışma - Tek, Kadriye (My University, 2020)
Amaç: Araştırma hipospadiaslı çocuğu olan ailelerin bilgi ve tutumlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Tanımlayıcı olan araştırma, Nisan 2018-Aralık 2018 tarihleri arasında İstanbul’da bir eğitim araştırma hastanesinin çocuk cerrahisi kliniğinden taburcu olmuş 31 hipospadiaslı çocuğun ebeveyni ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; EbeveyniTanıtıcı Bilgi Formu, Ses Kayıt Cihazı, Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Niteliksel verileri değerlendirmek için içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Katılımcıların görüşmeleri çözümlenmiş ve 8 adet tema oluşturulmuştur: Hipospadias Hakkında Doğru Bilgiye Sahip Olmama, Yapılan Bilgilendirmenin Aile Tarafından Açık ve Anlaşılır Bulunmaması, Ameliyat Öncesi Dönemde Ameliyat ve Hastalığın Prognozuna İlişkin Anksiyete, Ameliyat Süreci ve Sonrasına İlişkin Korkular, Ameliyat Sonrası Olumlu Duygular, Ameliyat Sonrası Olumsuz Duygular, Ameliyat Sonrası Bakımın Desteklenmesi, Kozmetik Görünümün ÖnemiSonuç: Ebeveynlerin hipospadiasla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları, ameliyat sonrası sürecin ebeveynlerin hastalığa karşı olan tutumlarını olumsuz etkilediği saptanmıştır.Anahtar Sözcükler: Hipospadias, Tutum, Çocuk, Aile

Objective: The purpose of the study to examine the knowledge and attitudes of the families of children diagnosed with hypospadias.Material and Methods: This descriptive study conducted on the families of children diagnosed with hypospadias and discharged from a pediatric surgery clinic in a state hospital in Istanbul between April 2018 and December 2018. Data collected with parent information form, type recorder, semi-structured interview. Content analysis was used to evaluate the qualitative data.Results: After analyzing the interviews of the participants, 8 themes has been created: Inaccuracy of information about hypospadias, given information not found clear and understandable by the family, anxiety about the prognosis of operation and the illness before the operation, fear about the process of the operation and the postoperative, positive feelings after the operation, negative feelings after the operation, supporting of the nursing after the operation, importance of the physical appearance.Conclusion: It was found that the parents did not have enough information about hypospadias and the postoperative process adversely affected the attitudes of the parents towards the disease.Key Words: Hypospadias , Attitude , Children , Family
Keywords: Aile Hypospadias; Attitude; Children; Çocuk; Family; Health; Hemşirelik; Hipospadias; Nursing; Sağlık; Tutum